Experter: Diktatorns ubåtsavfyrning är en bluff

Uppdaterad 2015-05-21 | Publicerad 2015-05-20

Nordkoreas hot om att utplåna USA fick tyngd av rapporter om att de lyckats avfyrat en ballistisk missil från en ubåt.

Nu avslöjar tyska experter uppgifterna som en bluff.

Roboten tros ha skjutits upp från en nedsänkt pråm.

Den 8 maj spreds bilder som uppgavs visa hur Nordkorea avfyrade en ballistisk missil från en ubåt. Kim Jong-un kallad prestationen för ”mirakulös” och att de tack vare den teknologiska landvinningen nu kan attackera fiender över hela världen.

Hot att utplåna fiende

Nordkoreas målsättning tros vara att kärnvapenbestycka ballistiska missiler. Och under onsdagen meddelade diktaturen att de lyckats utveckla en teknik för att krympa kärnvapen, rapporterar sydkoreanska Yonhap News Agency.

Något som krävs för att bestycka missiler.

Men trots uppgifterna från den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA tros inte Kim Jong-uns upprepade hot att utplåna sina fiender, främst USA, med kärnvapen vara genomförbara.

”Kraftigt manipulerade”

Tyska experter som granskat bilderna som sägs visa missiluppskjutningen är nu övertygade om att det rör sig om en bluff. De kallar bilderna för ”kraftigt manipulerade”, skriver Reuters.

– De har inte kommit så långt som deras duktiga videoredigerare och spindoktorer vill få oss att tro, säger amiral James Winnefeld vid ett möte i Washington enligt Reuters.

Pråm - inte en ubåt

Bland annat syns skuggor av raketen i vattnet som inte linjerar med missilens position, enligt ingenjörerna Markus Schiller and Robert Schmucker vid tyska företaget Schmucker Technologie.

De tror att missilen avfyrats från en nedsänkt pråm och inte en ubåt.

De tyska ingenjörerna säger till Reuters att Nordkorea har flera fejkade vapenuppvisningar i bagaget. De ska, enligt Schiller och Schmucker, ha visat upp ”dåligt byggda missilatrapper” vid militärparader både 2012 och året därpå, skriver Reuters.

Följ ämnen i artikeln