Magnus rasar över föräldrars beteende – drack öl på avslutning

Uppdaterad 2018-06-20 | Publicerad 2018-06-19

Niorna skulle firas efter att ha tagit sig igenom grundskolans år av slit.

Då passade föräldrarna på att ta sig en öl.

– Man har 364 andra dagar på året och 23 andra timmar på dygnet att dricka alkohol, säger Magnus Åslund.

Inför skolavslutningarna pågår varje år ett tungt arbete från såväl skolor, polis och föräldrar, för att förhindra att ungdomar dricker alkohol. På Öckerö utanför Göteborg gör man vad man kan för att skjuta upp alkoholdebuten, bland annat genom att anordna ett drogfritt firande för niondeklassarna.

Stod med öl i handen

Klockan var fem på eftermiddagen när Magnus Åslund sällade sig till övriga föräldrar för att hylla ungdomarnas mångåriga slit i grundskolan.

Han möttes direkt av en syn som fick honom att haja till.

– Precis till höger om mig stod två kvinnor med varsin öl i handen och det reagerade jag på. Jag började titta omkring mig och då såg jag att det var tiotalet vuxna människor med alkoholläsk och öl i händerna, säger Magnus Åslund.

Magnus Åslund är förälder till ett barn som slutat nian. Han blev upprörd när föräldrar söp på avslutningen.

Magnus ville inte ta fokus från ungdomarnas högtidsstund genom att starta en diskussion. Han valde därför att att fokusera på firandet, och låta de alkoholkonsumerande föräldrarna hållas.

– Föräldrarna och anhöriga visste vad det var för sorts evenemang. Det blir så otroligt märkligt och skevt när man tar med sig alkohol till ett drogfritt evenemang för sina egna barn. Man har 364 andra dagar på året och 23 andra timmar på dygnet att dricka alkohol, säger Magnus Åslund.

Uppmanar till skärpning

När han kom hem senare samma dag satt dock upprördheten kvar i kroppen. Han bestämde sig då för att göra ett inlägg på Facebook där han uppmanar föräldrarna att skärpa sig.

Inlägget tog snabbt skruv.

– Det är skönt att se att det finns någorlunda många som tycker likadant. Det här är enskilda individers oförståndiga upptåg, de tänkte väl inte hela vägen och man kan väl inte klandra folk för det, men återigen, det finns en tid och plats för allt.

Följ ämnen i artikeln