”Grillning räknas som eldning”

Uppdaterad 2019-04-25 | Publicerad 2018-06-10

Doften av grillat ligger ofta över parker och badplatser dessa ljumma sommarkvällar. Men något som en del inte känner till är att det just nu är förbjudet att grilla – åtminstone på offentliga platser.

– Grillning räknas som eldning, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.

Den rådande värmeböljan har torkat ut skog och mark så mycket att det just nu råder eldningsförbud i hela landet. Samtidigt lockas många att samlas runt grillen eller engångsgrillen i de behagliga temperaturerna – men faktum är att det inte är tillåtet överallt.

– Man får grilla på sin egen tomt på säkert sätt, men inte i parker eller på offentliga platser, säger Björn Björkman som är expert på brandskyddsföreningen.

Eldningsförbudet innebär att man inte får använda en öppen låga utomhus. Sådana förbud är ofta lokala och gäller då i det aktuella kommunen eller länet. Som det ser ut just nu gäller eldningsförbud i samtliga 21 län i landet.

”Många onödiga bränder”

När man ska grilla på sin tomt bör det ske på underlag som sten och grus, som inte kan fatta eld. Det är viktigt att ha mycket vatten nära till hands och släcka kolen ordentligt när man grillat färdigt, menar Björn Björkman.

– Ett misstag är att tro att glöden slocknar snabbare än vad den gör. Den kan vara het i upp till ett dygn, säger han.

Årets tidiga värmebölja har lett till extrem torka och senast i går gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med ny information om det allvarliga läget.

– Alla måste tänka sig för. Det här är ett förhållande vi inte känner igen och det uppstår många onödiga bränder, säger Leif Sandahl på MSB.

Risker med engångsgrillar

Engångsgrillar är en sådan produkt där man ofta inte tänker på riskerna, menar Björn Björkman.

– En vanlig grill har runt 50 till 60 centimeter till marken. Engångsgrillar är bara ett par centimeter ifrån om den monteras rätt och bara aluminiumfolie i botten, säger Björn.

Men det är främst risken att engångsgrillarna inte släcks ordentligt som kan vara orsaken till eldsvådor.

– Man tycker att man har släckt och slänger den i en soptunna och sedan brinner soptunnan, säger Björn Björkman.

Kan bryta mot lagen

Många känner inte till att grillning är förbjuden på offentliga platser när det råder eldningsförbud. Om man ändå grillar under förbudet riskerar man att bryta mot lagen om skydd mot olyckor. Skulle det dessutom vara så att man orsakar att marken börjar brinna kan det handla om allmänfarlig vårdslöshet.

– Det finns till och med exempel på fängelsestraff för sådant, säger Björn Björkman.

Det innebär eldningsförbudet

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. All eldning utomhus är då förbjuden. Eldningsförbud är ofta lokala och gäller i din kommun eller i ditt län.

På vissa områden tillåts du använda fasta grillplatser som finns på allmänna platser och i parker. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand. I vissa fall tillåts även användning av fasta gasolgrillar eller hemmagrillar som står på egna ben och inte är i kontakt eller nära marken. Kontrollera alltid med kommunen och länsstyrelsen vad föreskriften om eldningsförbud anger är tillåtet där du befinner dig.

Tänk på att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder – de är lömska och kan bli mycket varma. Ställer du en engångsgrill i gräset kan den lätt ta eld i gräset.

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i vägren eller banvall.

Tänk på att du kan ställas till svars och blir straffad om du orsakar en brand på grund av oaktsamhet.

Källa: MSB

ANNONS

Följ ämnen i artikeln