Stora slaget vid Trängslet: ”Bränderna kan sprida sig hejdlöst”

Publicerad 2018-07-28

ÄLVDALEN/STOCKHOLM.
Åska, blixtrar och starka vindar förvärrar situationen i det redan brandhärjade skjutfältet vid Trängslet, Dalarna.

Vid 13-tiden hade vindarna ökat och nya bränder blossat upp, uppgav kommunen för Aftonbladets team på plats.

Redan tidigare på lördagen varnade räddningsledaren Johan Szymanski för att kraftiga vindar i kombination med åska innebar en risk för att bränderna kunde sprida sig hejdlöst.

– I dag är det stora slaget. Väder och vind är helt avgörande. Vi pratar om 15 till 16 sekundmeter, sa Johan Szymanski.

Under lördagsmorgonen hade det redan börjat blåsa och mot kvällen förväntades vindarna förstärkas. När det blåser kraftigt finns det risk för så kallade toppbränder, vilket innebär att bränderna sprids blixtsnabbt från träd till träd.

Det värsta som skulle kunna hända, enligt Johan Szymanski, var att bränderna skulle hoppa över begränsningslinjerna.

– Om bränderna fortsätter utanför begränsningslinjerna är det problematiskt. Då måste vi omgruppera oss och hitta nya vägar. Sedan kan branden gå in i nya målområdet och då blir det besvärligt.

Strax före 13.30 på lördagen såg det först ut som att det man befarade hade börjat hända.

För Aftonbladets team på plats uppgav Nina Fjätvall vid Älvdalens kommun att en ny brand blossat upp 200 meter utanför begränsningslinjerna. Branden hade uppstått sedan vindarna ökat i styrka.

Räddningsledare Johan Szymanski kunde senare berätta att två bränder visserligen hade uppstått men att de visade sig vara innanför begränsningslinjerna.

Risk för att helikoptrar inte kan lyfta

Om det blixtrar och åskar under eftermiddagen, vilket prognosen pekar på, finns det dessutom risk för att helikoptrarna inte kan lyfta från marken och vattenbomba.

– Det är inte bra för vi behöver både personal på marken och hjälp från luften för att stoppa bränderna, säger Johan Szymanski.

80 brandmän på plats

Nio helikoptrar, 30 brandmän, 50 soldater, 50 tyska brandmän och ytterligare 100 personer som arbetar med andra funktioner är redan på plats i Trängslet. Om läget förvärras under helgen kan det bli läge att fråga efter mer personal.

– Som det ser ut just nu har vi tillräckligt med personal på plats. Om bränderna sprider sig hejdlöst får vi ropa på mer hjälp, säger Johan Szymanski.

Tidigt på lördagsmorgon hölls ett stabsmöte - där ledningen diskuterade den senaste meteorologiska prognosen, spridningsrisken och nya strategier.

– Vi har gått igenom läget under natten. Det är som gäller just nu är att vi måste se till att personal och helikoptrar är säkra när det åskar, att vi håller begränsningslinjerna och att vi har beredskap för nya brandlarm. När det blåste och åskade senaste såg vi att bränderna spred sig, säger Johan Szymanski.

Vad innebär det för risk för personal när det åskar och blåser?

– Bränderna kan sprida sig hejdlöst och det gäller att se till att personal inte utsätts för farliga situationer. Om vi inte kan ha personal på mark eller helikoptrar i luften är vi medvetna om att vi står inför en komplicerad situation.

På lördagen brinner uppskattningsvis 4000 hektar skogsmark kring Trängslets skjutfält i Dalarna. Trots den omfattande brandytan har Johan Szymanski en förhoppning om en förbättrad situation redan nästa veckan.

– Vi har bokat in ett första möte med markägaren och på söndag hoppas vi på en nedåtgående trend. Vi måste vinna den här kampen.