Fyra bränder osläckbara: ”Kräver två veckor av regn”

Publicerad 2018-07-20

Över 80 bränder rasar och över hela Sverige kämpar brandmän mot lågorna.

Men enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är fyra av bränderna osläckbara.

– Det skulle kräva att det regnade i två veckor och det gör det ju inte, säger Marcus Årskog, handläggare för MSB:s operativa avdelning.

Fyra av de bränder som härjar i Sverige kommer inte att kunna släckas. Det säger Marcus Årskog, handläggare för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Det innebär att man inte kan släcka dem utan att man jobbar med att försöka begränsa och kontrollera elden så att den inte sprider sig till ett samhälle, utvecklar han för Aftonbladet.

”Måste regna i två veckor”

Enligt SOS Alarm pågick under fredagskvällen 83 aktiva terrängbränder i Sverige. De mest allvarliga ligger i Jämtland, Gävleborg, Dalarna och utanför Örnsköldsvik.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Om inte ni kan släcka dem, vad krävs för att de ska släckas?

– Det är väldigt svårt att säga men jag hörde någon uppgift om att det måste regna i två veckor, och det gör det ju inte. Sannolikheten att ett regn pågår i två veckor är inte så stor. SMHI:s prognoser framöver är ju snarare för branden gynnsamt väder, säger Marcus Årskog.

Enligt Erik Rindeskär, meteorolog på väderprognosföretaget Foreca, är ett tvåveckorsregn ytterst ovanligt i Sverige.

– Då skulle det vara riktigt dåligt väder, om man säger så, att det skulle regna så länge. Det är knappt att det händer i november, säger han.

Värmen kommer att ligga kvar

Prognosen för de tio kommande dygnen i de värst drabbade områdena visar inte något tecken på att torkan är över.

– Det kommer tyvärr inte att regna någonting, i alla fall inte två veckor. Och det ser ut som att den här värmen ligger kvar, säger han.

– Det kanske kommer 10 millimeter regn i skurar, men då kommer det även i samband med risk för blixtnedslag.

Följ ämnen i artikeln