Experten: USA har begått folkrättsbrott

Uppdaterad 2017-04-08 | Publicerad 2017-04-07

USA:s attack mot den syriska militäranläggningen är ett folkrättsbrott, säger folkrättsexperten Ove Bring.

Samtidigt menar han att USA inte kommer att få några större eller kännbara konsekvenser av sitt agerande.

– Till skillnad från Ryssland kommer det enbart att bli politisk utfrysning.

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Försvarshögskolan, säger att nattens raketattack mot den syriska regimens militärbas – som beordrats av president Donald Trump – är ett folkrättsbrott och därmed ett brott mot FN:s stadgar.

Ove Bring.

– Ett beslut om repressalier eller en reaktion mot Syriens regering måste tas av säkerhetsrådet, säger Ove Bring till Aftonbladet.

Ove Bring menar att USA:s agerande endast hade varit försvarbart under två förutsättningar; antingen genom självförsvar eller med samtycke från säkerhetsrådet.

– Självförsvar var det ju inte och Trump hade aldrig kunnat få igenom detta i säkerhetsrådet, det hade Ryssland satt stopp för.

”Mycket osäkert världsläge”

Dock menar Ove Bring att Rysslands vetorätt inte är helt av ondo då den finns till för att undvika kollision mellan stormakterna som han menar kan urarta i ett storkrig.

– Det är möjligt att det behövdes en reaktion mot al-Assads regering men tanken är att man ska avstå från det när ett storkrig hotar. Nu är det mycket osäkert läge i hela världspolitiken, vilket gör att en sådan här sak kan vara skillnaden mellan krig och fred.

Ove Bring menar därför att USA borde ha väntat på säkerhetsrådets utredning av tisdagens kemgasattacker för att säkerställa vem som är skyldig till attacken som kan ha skördat uppemot 100 människoliv.

– Nu har Trump föregripit utredningen och bombat i stället, vilket är väldigt farligt. Frågan om utredningen har helt enkelt körts över av bomber.

Inga kännbara repressalier

Dock säger Ove Bring att det är tveksamt om det blir några större konsekvenser för USA.

– Ryssland har ju begärt att säkerhetsrådet ska samlas och då kommer det att påtalas att USA begått ett folkrättsbrott, vilket nog många länder kommer att hålla med om. Det kan ge politiska kostnader i form av att USA isoleras i världssamfundet men i övrigt kommer de nog inte att få några kännbara repressalier – som Ryssland – i form av sanktioner.

Under tisdagen kallade Ryssland säkerhetsrådet till krismöte, vilket Ove Bring menar tyder på att landet nu försöker att vinna politiska poäng bland de andra medlemsländerna.

– Det är en markering om att vi har rätt och att de nog kommer att få stöd för det.

Att flera länder under fredagen gått ut och uttalat sitt stöd för USA:s attack menar Ove Bring kan verka moraliskt rätt men att det ur ett folkrätts- och juridiskt perspektiv inte går att rättfärdiga.

– Även om man menar att Syrien är skyldiga så får man inte ta lagen i egna händer och bomba hursomhelst. På det sättet blir FN och säkerhetsrådet helt överspelade.

Stor pärs mot folkrätten

Samtidigt säger Ove Bring att det ger ett underligt intryck att Ryssland, som själva begått folkrättsbrott i och med annekteringen av Krim-halvön, nu anklagar USA för samma sak.

– Men Vladimir Putin har ju i flera år försökt att vända strålkastaren från Krim och detta är ju ett väldigt tacksamt tillfälle.

Hur påverkar sådana här händelser situationen för folkrätten i Syrien?

– Det sänder ju tyvärr ut en negativ signal om att realpolitik står över folkrätten och internationella samarbeten och att Syrienkrisen inte går att hantera på ett lagligt sätt.

– Syrienkriget är och har varit en pärs mot folkrätten och i nuläget finns det tyvärr ingen ljusglimt i att detta kommer att förändras.


LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om attacken

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.