Amanda Lind nytt språkrör för MP

Martin Palmborg

Publicerad 2024-04-28

Amanda Lind har valts till nytt språkrör för Miljöpartiet.

Det meddelades under partiets extra kongress under söndagen.

– Tillsammans har vi en stor och viktig uppgift. Politiken behöver mer hopp, säger hon i ett tal.

I februari meddelade Märta Stenevi att hon skulle lämna posten som språkrör bland annat på grund av hälsoskäl. Därefter inleddes processen att välja en ny kvinnlig ledare för partiet.

Inför Miljöpartiets extra kongress på söndagen var Amanda Lind den enda kvarstående kandidaten och vid 13-tiden kom beskedet att hon tar över efter Stenevi.

– Den gröna och rättvisa omställningen är vår tids stora samhällsomvandling och det är vi i Miljöpartiet som ska leda den, säger Amanda Lind i sitt tacktal.

Men hon riktade även kritik mot den sittande regeringen.

– Sverige styrs idag av en regering som står handfallen inför flera av vår tids stora utmaningar. Som ökar utsläppen, mitt i klimatkrisen. Som gör det svårare för människor som vill vara en del av lösningen.

Gratuleras av kollegorna

Hon gratuleras nu bland annat av Märta Stenevi i ett inlägg på Instagram:

”Med mod och styrka har du navigerat i tidigare roller, och nu är jag så glad att nu få kalla dig mitt språkrör - precis som jag är glad att få kalla dig min vän. Jag ser fram emot att följa din osvikliga gröna kompass och jag vet att ditt stora hjärta för de utsatta i vårt samhälle kommer göra Miljöpartiet till en stark röst för klimat och rättvisa.”

Även Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, välkomnar Lind som nytt språkrör.

”Jag känner Amanda som en rakryggad person. Hon är en skicklig politiker med stort engagemang för miljön och demokratins möjligheter att verka i det stora och det lilla. Ser fram emot gott samarbete!”, skriver hon på X.