Arbetsdomstolen: ”Strejkande sopåkare måste återgå till arbetet”

Publicerad 2017-07-14

Stockholms strejkande sopåkare måste återgå till arbetet.

Strejken en olovlig stridsåtgärd, fastslår Arbetsdomstolen.

– De flesta har lämnat in sjukintygen ändå, säger Reno Norden-sopåkarnas talesperson Joaquin Ansoleaga Suarez, 43.

Sopåkare på företaget Reno Norden har under de senaste veckor strejkat i Stockholm. Men i dag har Arbetsdomstolen fastslagit att de strejkande måste återgå till arbetet. Enligt domen så är strejken en olovlig stridsåtgärd.

Enligt Arbetsdomstolen så är det 29 personer som just nu genomför en vild strejk och måste börja arbeta igen.

– Det är bra att Arbetsdomstolen förklarar strejken som olovlig, den hade annars äventyrat hela den svenska modellen. Finns ett kollektivavtal råder fredsplikt och vi ser mycket allvarligt situationen, säger Mattias Dahl, vd Transportföretagen, en samarbetsorganisation för arbetsgivar- och branschförbund inom transportnäringen, i ett uttalande efter domen.

– Vi hoppas nu att sophämtarna ska återgå till arbetet, att den vilda olagliga strejken får ett slut och att sophämtningen i Stockholm ska kunna fungera igen.

”Ingen kommer att återgå”

I onsdags så samlades ett 70-tal sopåkare på företaget Reno Norden – och sa upp sig. De hade då varit i vild strejk efter att företaget velat sänka löner och öka arbetstimmar. Men på grund av uppsägningstiden så fortsätter strejken.

Samtidigt gick arbetarna på Stockholms andra stora sophämtningsföretag, Liselotte Lööf, i sympatistrejk. En strejkande Liselotte Lööf-anställd berättar för Aftonbladet att de kommer att fortsätta den olagliga strejken – trots Arbetsdomstolens beslut.

– Ingen kommer att återgå till jobbet. LL sympatistrejkar, säger han.

De flesta sjukskrivna

Reno Norden-sopåkarnas talesperson Joaquin Ansoleaga Suarez, 43, som varit med och förhandlat med företaget under den olovliga strejken, är inte förvånad över beslutet.

– Den spelar inte så stor roll på det stora hela. Det är klart att det spelar roll, men det var ändå det vi väntade oss, säger han.

– Strejken är ju enligt facket olovlig.

De flesta av Reno Nordens anställda är sjukskrivna eller på semester ändå, berättar Joaquin.

– De flesta har lämnat in sjukintygen eller kommer att göra det nu, säger han.

Texten uppdateras.