Bil har kört in i utgången på Gekås i Ullared

Uppdaterad 2018-03-16 | Publicerad 2017-07-18

Chockade kunder kastade sig åt sidan när en bilist strax före stängning körde in i en vägg vid varuhuset Gekås utgång i Ullared.

En gravid kvinna och hennes dotter fördes till sjukhus.

– Hon fick kundvagnen krossad och hoppade undan i sista stund, säger kvinnans make.

Mannen som körde bilen har gripits och verkade enligt polisen vara förvirrad.

– Jag frågade hur han mådde och han svarade ”dåligt”‚ säger vittnet Mats Nielsen som var först på plats vid bilen.

Händelsen inträffade strax innan det kända varuhuset Gekås i Ullared skulle stänga klockan 20 på tisdagskvällen. Larmet kom in klockan 19.53, skriver polisen på sin webbplats.

Till en början uppgav polisen att två personer hade blivit påkörda. Senare sa Tommy Nyman, presstalesperson på polisen i region Väst, att personerna hade fått skrapsår när de kastade sig undan.

Enligt polisens insatschef David Robertsson var det en person som fick skrapsår medan fyra personer chockades.

Gravid kvinna och hennes dotter till sjukhus

En gravid kvinna och hennes dotter togs till sjukhus för kontroll efter kraschen. De togs först omhand på restaurang Harrys bredvid Gekås.

Aftonbladet har talat med maken till den gravida kvinnan:

– Min fru fick kundvagnen krossad och hoppade undan i sista stund, hon fick skrapsår på armbåge och knä och landade lite snett på magen. Hon är höggravid så hon åkte till sjukhus med ambulans för att kontrollera magen. Även dottern åkte till sjukhus, hon klarade sig men är ledsen och uppriven. Varken polis eller Gekås har ringt mig som närmast anhörig och det är dåligt, säger han.

Mannen som körde bilen är i 65-årsåldern och har gripits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, skadegörelse och vållande till kroppsskada. Enligt polisen verkade han vara förvirrad.

– När man har förhört honom så kommer vi låta läkare undersöka honom utifrån hans psykiska tillstånd, säger Tommy Nyman.

Han uppger även att bilen läckte bensin efter kollisionen mot varuhuset.

Bombgruppen kallades in

Som en säkerhetsåtgärd spärrade polisen av ett stort område runt bilen och kallat dit bombgruppen som under kvällen påbörjade en rutinmässig undersökning av fordonet. Bland annat har en hund släppts ut ur bilen. Vid 22.40 blev polisen klara med den tekniska undersökningen. Inga farliga föremål hittades i bilen.

Tommy Nyman uppger att polisen i region Väst inte har informerat Säkerhetspolisen om händelsen.

– Men det är möjligt att vi kommer meddela dem.

”Låg på tutan”

Ögonvittnet Mats Nielsen var först på plats vid bilen.

– Jag hörde hur det kom en bil i hög fart. Han låg på tutan hela vägen och smällde in i väggen så att airbagen löste ut, säger han.

Några kunder hann precis hoppa undan och mannen brakade in i deras kundvagnar.

Mats Nielsen sprang fram mot förardörren.

– Jag frågade hur han mådde och han svarade ”dåligt”. Ungefär samtidigt kom väktarna till platsen ock skrek att alla skulle backa. Den här mannen i bilen tog då fram en bensindunk men blev nedbrottad av väktarna.

”Orolig stämning”

Ögonvittnet Linus Stolpe säger till Aftonbladet att bilisten körde mot en folkmassa i hög fart och sedan rakt in i varuhuset.

– Vi hör hur folk skriker och då kommer en vit Audi och kör mot människor. De fick släppa kundvagnarna och hoppa undan, de hann undan i sista sekund.

Han berättar att det utbröt kaos.

– Vissa tuppade av och vissa grät, det var en riktigt orolig stämning, säger Linus Stolpe.

Paula Mendoza arbetar på Gekås. Under kvällen var hon på andra våningen.

– En kollega skrek: ”Vi måste utrymma”. Min enda tanke var att få ut kunderna ur varuhuset så fort som möjligt.

Emelie Brander befann sig utanför entrén när bilen accelererade:

– Bilen kommer i minst 90 km/h och tutar hela vägen, folk skrek och sprang, det var en kvinna som var obehagligt nära på att bli påkörd, hennes kundvagn blev helt krossad.

Jesper Norström befann sig också utanför och var på väg för att köpa något att äta.

– Då kom den här bilen förbifarande. Han låg på tutan hela vägen. Han hade kunnat köra på 100 personer om han velat, säger han.

Följ ämnen i artikeln