Blodig valdag i Venezuela

Publicerad 2017-07-31

Under söndagen hölls valet i Venezuela om en ny författningsförsamling. Dagen har kantats av blodiga sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

De första rapporterna tyder på ett mycket lågt valdeltagande, en tyst protest mot valet som kan komma att ge regeringen obegränsat med makt.

Det omstridda valet i Venezuela gällande landets grundlagsändring har kantats av flera månaders våldsamma demonstrationer. Dagen var mycket orolig med blodiga sammandrabbningar på Venezuelas gator som väntades eskalera under natten.

Enligt tidigare rapporter var valdeltagandet mycket lågt.

Vissa vallokaler har under dagen delvis stått helt tomma, skriver AP. Det låga valdeltagandet ses som en tyst protest mot valet som kan komma att ge regeringen obegränsat med makt.

”Vi uppskattar att mindre än sju procent av de röstberättigade har dykt upp vid vallokalerna, säger Julio Borges, ledare för nationalförsamlingen i Venezuela.

Bland befolkningen råder tvivel kring om myndigheterna kommer att redovisa rätt siffror angående valdeltagandet.

– Vi väntar på att valmyndigheten ska gå ut och ljuga för oss. Om de säger att mer än 1,5 miljoner människor har röstat så ljuger de. Om de säger sanningen skulle vi bli mycket förvånade, säger Raúl Freites, 50, till TT efter att vallokalerna stängt.

Enligt de första officiella siffrorna från Venezuela var valdeltagandet 41,5 procent, skriver AFP.

Röstar om grundlagsändring

Valet går ut på att man ska välja en ny författningsförsamling om 545 ledamöter som i sin tur ska ha rätt att skriva om landets konstitution efter regeringens önskemål. Valet sker helt på regeringens villkor trots att man inte har majoritet i landets parlament. Oppositionen har vägrat att delta i valet och uppmuntrat folket i Venezuela att bojkotta omröstningen.

Enligt president Maduro ska den nya konstitutionen leda till att man får ett forum där man kan föra dialoger och få fram reformer som kommer leda till en bättre ekonomi och demokrati. En majoritet av befolkningen har dock motsatt sig detta försök och menar istället att detta skulle betyda slutet för demokratin i Venezuela.

Det våldsamma agerandet fördöms

Demonstrationer har ägt rum i stort sett dagligen de senaste månaderna, omkring 120 personer har dödats i gatuprotester sedan början av april och flera länder har fördömt det överdrivna våldet i Venezuela.

Under natten blev en kandidat i valet om grundlagsändringen ihjälskjuten i sitt hem. Dessutom har en ungdomspolitiker i oppositionen, fyra demonstranter, två tonåringar – 13 och 17 år gamla – samt en soldat dödats i samband med protester i olika städer i helgen, skriver BBC.

Fyra soldater skadades när de besköts av hemmagjorda fyrverkerier och sju poliser blev skadade i när en bomb gick av på gatan i samband med att de skulle blockera en gatan i östra Caracas.

Soldaterna har slagit tillbaka mot demonstranterna med gummikulor och tårgas.

Totalt har minst tio personer mist livet i helgen.

Inför valet initierade oppositionen en generalstrejk. Maduros regering har i sin tur förbjudit protester.

Venezuela befinner sig i en svår ekonomisk kris. Landet har brist på mediciner och basvaror, hög brottslighet och en mycket hög inflation.

Förutom de våldsamma demonstrationerna, senaste månaderna, som kostat över hundra människoliv har många invånare valt att fly landet, främst till grannländerna Colombia och Brasilien.

Sanktioner väntas för Venezuela

USA, EU och latinamerikanska länder som Argentina, Brasilien, Colombia and Mexiko har kritiserat valet och uttryckt oro för att det kommer att förstöra landets demokrati.

USA:s president Donald Trump har tidigare kallat den politiska krisen för ”en skam mot mänskligheten” och sa i juli att Maduro ”drömmer om att bli diktator”. USA:s ambassadören i FN, Nikki Haley har under kvällen, på Twitter, skrivit att ”Maduros skamvalet är ännu ett steg mot diktatur”.

USA är ett av länderna som väntas införa nya sanktioner mot Venezuela efter senaste omröstningen och enligt CNN kan dessa börja gälla redan under morgondagen.

Enligt opinionsmätningar som Reuters tagit fram anser närmare 80 procent av befolkningen att den sittande presidenten Nicolás Maduro gör ett dåligt jobb.

Följ ämnen i artikeln