Tyskland utfärdar resevarning till Turkiet

Publicerad 2017-07-20

Tyskland skärper sina reserekommendationer för Turkiet efter att flera människorättsaktivister häktats, bland dem svensken Ali Gharavi och tysken Peter Steudtner.

Tyskar måste numera vara mer försiktiga i Turkiet, uppger utrikesminister Sigmar Gabriel.

Han säger också att relationerna med Turkiet inte kan fortsätta som tidigare – och att ett framtida EU-medlemskap är äventyrat.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.

Den tyska regeringen har kallat häktningarna och åtalsplanerna mot sex personer, inklusive Ali Gharavi, Peter Steudtner och Amnesty Turkiets chef, för ”oförståeliga och oacceptabla”. De sex människorättsaktivisterna anklagas för samröre med terrorism av Turkiet.

Socialdemokraten Sigmar Gabriel går nu ännu hårdare åt Turkiet. Bland annat vill han att EU diskuterar Turkiets ambitioner att i framtiden bli medlem av unionen. Han säger också att tyska företag måste vara försiktiga vid samarbeten och investeringar i Turkiet eftersom de när som helst kan anklagas för terrorism:

– Vår politik gentemot Turkiet måste gå i en ny riktning. Vi kan inte fortsätta som vi har gjort nu. Vi måste vara tydligare än vi har varit hittills, så att de som är ansvariga i Ankara förstår att deras politik får konsekvenser, sa den tyska utrikesministern vid en presskonferens.

Svenska regeringen reagerar

Han betonade att förbundskanslern Angela Merkel står bakom den nya Turkietpolitiken.

Dessutom skärper Tyskland reserekommendationerna för medborgare som planerar att åka till Turkiet.

”Den som reser till Turkiet privat eller i affärer måste vidta större försiktighet och bör registrera sig vid tyska konsulatet eller ambassaden, även vid kortare besök”, står det nu på tyska UD:s hemsida, enligt Reuters.

– Det turkiska agerandet den senaste tiden visar att även helt oskyldiga tyska medborgare kan gripas, sa Sigmar Gabriel vid presskonferensen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) uppgav i går att även svenska regeringen ser mycket allvarligt på gripanden och häktningarna, som skedde i början av juli i samband med en fem dagars utbildning för Amnesty

"Det är vår uppfattning att Gharavi befann sig i Turkiet för att delta i ett fredligt seminarium om internetfrihet och mänskliga rättigheter och vi har uppmanat Turkiet att skyndsamt klargöra grunderna för anklagelserna mot honom", sa Wallström i ett uttalande.

Svenska UD uppger att man inte har några planer på att förändra sina reserekommendationer till Turkiet.

”Mycket orolig”

Aftonbladet talade tidigare i veckan med Ali Gharavis hustru, Laressa Dickey, som berättade att maken bedrivit fredligt människorättsarbete:

– Jag är mycket orolig och bekymrad, sa hon efter att Gharavi häktats.

Turkiet har svarat att Tysklands uttalanden är ”oacceptabla”. Man anklagar också Tyskland för att lägga sig i turkisk rättsskipning.