Terrorattacker mot moskéer i Nya Zeeland – många döda

Gärningsmän livesände på Facebook

Uppdaterad 2019-03-16 | Publicerad 2019-03-15

Minst 49 människor har dött i terrorattackerna mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland.

Man har också hittat bomber, som oskadliggjorts.

– Det är en av de mörkaste dagarna i Nya Zeelands historia, säger premiärminister Jacinda Ardern.

På fredag eftermiddag, lokal tid, attackerades två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland av beväpnade gärningsmän.

Minst 49 människor har dödats i attackerna och ungefär lika många har vårdats på sjukhus. Flera ska vara allvarligt skadade.

– Den totala siffran av människor som dött i denna fruktansvärda händelse är 49. Våra hjärtan går ut till dem, deras familjer och nära och kära, säger polischefen Mike Bush.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger vid en presskonferens att dådet är ”ett välplanerat terrordåd”.

Flera hundra personer ska ha befunnit sig i moskéerna för fredagsbönen, då gärningsmannen öppnade eld under eftermiddagen.

Skytt livesände på Facebook

”En allvarlig och pågående händelse sker i Christchurch med en aktiv skytt. Polisen svarar med sin fulla kapacitet för att hantera situationen, men risken i området fortsätter att vara extremt hög. Polisen rekommenderar alla som bor i Christchurch att hålla sig borta från gatorna och stanna inomhus tills vidare”, skrev polisen i Nya Zeeland på Twitter inledningsvis.

Under morgonen sades att det gjorts gripanden av fyra personer, men en betraktas som huvudsakligen misstänkt: En 28-årig man från Australien, som livesänt attackerna på Facebook och släppte ett manifest före dådet.

Polischefen Mike Bush skriver att en man misstänks för mord och kommer ställas inför rätta under lördagen, lokal tid. Polischefen prisar de modiga ingripanden som gjorts för att gripa misstänkta gärningsmän.

Australiens premiärminister Scott Morrison uppger att en av de som gripits är en australiensisk medborgare.

Polisen bekräftar också att man funnit improviserade sprängladdningar på bilar, som man säger sig ha oskadliggjort.

Vittne: Svartklädd man

Ett vittne till AP säger att han såg flera döda personer inne i en av moskéerna.

Vittnet, som bor i närheten av moskén, säger att en svartklädd man gick in i moskén och öppnade eld. Vittnet såg sedan skräckslagna personer springa ut från byggnaden. När han gick in i moskén för att hjälpa till såg han flera personer ligga döda på golvet, säger vittnet till AP.

Polisen i Nya Zeeland beordrade först alla skolor i centrala Christchurch att stänga, men de kunde senare öppna igen.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern säger under en presskonferens att det här är ”den mörkaste dagen i Nya Zeelands historia”.

– Vad som hänt här är ett extraordinärt våldsdåd som saknar motstycke, säger Jacinda Ardern.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.