Lööf ser sig som SD:s motpol

TT TT

Publicerad 2018-05-03

Centerledaren Annie Lööf ser sig som Sverigedemokraternas värderingsmässiga motpol. Och hon känner sig säkrare som ledare än någon gång tidigare, långt från det "stela, robotliknande intervjuoffer" hon beskriver sig som i början.

Lööf lanserar, lagom till valrörelsen, boken Sanningens ögonblick. Hon ger en bild av sina snart sju år som ung partiledare, som mamma och karriärmänniska och vilka tvivel, slitningar, sorger och glädjeämnen de olika Lööf-delarna upplever på vägen. Hon säger att hon i boken vågat stiga ur den bekvämlighetszon hon tidigare tycker sig ha befolkat.

Är privat

– Att i text beskriva ens svagheter och styrkor på ett öppet sätt, med väldigt privata erfarenheter, är det ju få partiledare som gör i aktiv tjänst, det är något man brukar göra efteråt, sade Lööf på en pressträff om boken.

Lööf, tidigare Johansson, vann klart kampen om vem som skulle ta över efter Maud Olofsson som partiledare 2011. Men de första åren i toppen slet hårt och det var också en tid då livet renderade djup sorg och stor glädje om vartannat. Det mesta i den vägen hände 2011. Det var ett år då hon gifte sig, förlorade sina båda svärföräldrar, kämpade om och vann partiledarposten, gjorde klart sin juristexamen och tog steget in i regeringen som näringsminister.

– När jag tänker tillbaka på det där funderar jag på hur jag höll ihop, säger hon och tror att en följd av det blev att hon byggde upp en mur omkring sig, ville inte ha personliga frågor och höll sig strikt till underlag och förskrivna talepunkter.

Usla opinionssiffror, låga siffror vad gäller förtroende för henne bland väljarna och en uppslitande strid om ett omstritt förslag till idéprogram för Centern blev en extra börda de första åren. Hon berättar att hon bokstavligen gick in i en vägg och fick tänka över hur hårt hon slet på sig själv.

Har vinnarskalle

Men samtidigt tänkte hon aldrig, säger hon, tanken att det kanske var bättre att avgå.

– Jag är en otrolig vinnarskalle. Tar jag mig an en uppgift ska jag slutföra den, säger hon och framhåller att hon hela tiden kände stöd från dem som valt henne och att hon och andra hade en långsiktig plan för partiet.

Nu beskrivs hon i en del borgerliga kretsar som Alliansens dödgrävare, efter beskedet att Centern ställer sig bakom regeringens förslag om att ge uppemot 9 000 ensamkommande en ny chans att söka tillfälliga uppehållstillstånd. Utan Centerns stöd faller förslaget och särskilt Moderatledaren Ulf Kristersson har sagt att det är olyckligt för Alliansen och dåligt för Sverige.

– Jag tycker att man drar för stora växlar på det, säger Lööf och anser själv att hon är en otroligt lojal Alliansspelare.