Internationellt efterlyst konstbedragare fick hemtjänst och pension

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2018-06-27

En internationellt efterlyst konstbedragare fick hemtjänst, pension och skuldsanering.

Svenska myndigheter hjälpte henne i flera år trots att hon var dömd till 1,5 års fängelse och efterlyst i hela Europa, avslöjar Aftonbladets granskning.

– Det är helt obegripligt, säger Anna-Karin Höök, som företrädde kvinnans brottsoffer i tingsrätten.

Falska tavlor, försvunna pengar och brutna löften. Under flera års tid svindlade kvinnan, som Aftonbladet kallar Irma, ett äldre par på åtminstone 750 000 kronor. Efter en över två år lång rättsprocess, med överklagande ända upp i Högsta Domstolen, fastställdes domen hösten 2007. Irma dömdes till skadestånd och till fängelse i ett år och sex månader för grovt bedrägeri.

Efter att domen föll skickade Kriminalvården ett brev till Irma. Av brevet framgick var och när hon skulle inställa sig för att avtjäna sitt straff. Men Irma, som vid tidpunkten saknade en fast bostadsadress, kvitterade inte ens ut avin på posten. När polisen misslyckades att hitta henne blev hon efterlyst i hela landet.

Irma var spårlöst försvunnen. Hon saknade skattepliktiga inkomster och en känd adress.

Flyttar och får halv miljon

Men fem år senare dyker Irma plötsligt upp på myndigheternas radar. Hon är nu efterlyst i hela Europa. I maj 2014 folkbokför hon sig på en camping i Mellansverige.

– Hon dök väl upp någon gång för att hämta sin post, men hon har aldrig bott här, säger campingägaren till Aftonbladet.

När Irma är folkbokförd på campingen skickar hon in en handskriven blankett till Försäkringskassan. I blanketten skriver hon: ”Söker nu ålderspension. Har bott hos vänner och barn. Men alltid i Sverige.”

I juni 2014 får hon sin första utbetalning från Pensionsmyndigheten. Under åren hon är efterlyst och undviker sitt fängelsestraff får hon nästan 300 000 kronor i utbetald pension och ytterligare över 160 000 kronor i bostadstillägg.

Hösten 2014 flyttar hon till en mindre ort i västra Sverige och registrerar senare adressen hos Skatteverket. Några dagar senare blir hon beviljad hemtjänst av sin nya kommun.

Samtidigt kontrollerar en handläggare på Kriminalvården personer på väntelistan till en anstalt. Hon konstaterar att Irma skulle ha suttit i fängelse redan 2008, men att hon sedan dess har varit försvunnen.

”Jag ser dock nu att hon nyligen folkbokfört sig på ny adress i ert område”, skriver handläggaren till den lokala polisen i ett fax som Aftonbladet har tagit del av. ”Kanske ni kan göra en kontroll och hämta in henne?”

Faxet skickades i slutet av november 2014. Det skulle ännu dröja två år och sju månader innan två poliser knackade på Irmas dörr.

Dessförinnan skulle Irma komma att leva ett öppet liv, som vilken annan medborgare som helst. Hon fick hundratals besök av kommunens hemtjänstpersonal, men polisen lyste alltjämt med sin frånvaro.

Kriminalvården ger fel adress

År 2015 drev hon ett fall i förvaltningsrätten mot sin nya kommun. Hon ville att hennes dotter skulle utföra det arbete hemtjänsten gjorde i hennes hem och få betalt av kommunen, men kommunen hade sagt nej.

Senare samma år förnyade hon också sitt körkort hos Transportstyrelsen. Antingen besökte hon myndigheten för att ta en ny bild och skriva en ny namnteckning, eller så skickade hon in uppgifterna i ett brev.

Under den här perioden inledde dessutom Kronofogden en skuldsanering, ett beslut som innebar att Irma inte behövde betala ett öre av sin drygt 500 000 kronor stora skuld. Skulderna visar också att Irma har besökt minst två sjukhus och Folktandvården under tiden hon var efterlyst.

Ändå begärde Kriminalvården i februari 2017 att Irma skulle efterlysas i hela världen. Detta trots att Irma under de senaste åren hade använt sig och fått hjälp av Försäkringskassan, Skatteverket, Pensionsmyndigheten, Kronofogden, Folktandvården, Transportstyrelsen, förvaltningsrätten, sin hemkommun och flera olika sjukhus. I sin kontakt med myndigheterna angav hon flera gånger sin bostadsadress.

– Det är helt obegripligt att man kan få hjälp men inte betala och sköta sina egna åtaganden, säger Anna-Karin Höök, som var det äldre parets målsägandebiträde i tingsrätten. Att det inte sker någon dubbelkontroll och att samhället betalar för hennes uppehälle och ger henne hjälp medan hon skulle sitta i fängelse tycker jag är oansvarigt och oacceptabelt.

I Kriminalvårdens begäran om internationell efterlysning angav myndigheten dessutom den adress Irma var skriven på under rättegången tolv år tidigare, i stället för den adress som varit registrerad hos Skatteverket i över två år.

Irma slipper fängelsestraffet

Sommaren 2017, tre månader innan straffet skulle preskriberas, knackade två poliser till slut på den efterlysta 74-åringens dörr. Vad som gjorde att polisen till slut hittade Irma är oklart. Aftonbladet har försökt att få ut dokumentation kring fallet från den ansvariga polisregionen, men har inte fått några handlingar.

När Irma hämtades var hon så sjuk att hennes barn trodde att hon skulle dö om hon skickades i fängelse. En läkare på häktet konstaterade också i ett utlåtande att Irma ”tillhör de svårare kroniskt sjuka patienterna med ett av de större vårdbehoven jag handlagt inom verksamheten”.

Advokaten som företrädde familjen höll med och menade dessutom att straffvärdet helt hade avklingat med tanke på hur lång tid det tagit myndigheterna att hitta henne. Efter mindre än en månad i fängelse släpptes Irma fri, efter att ha blivit benådad av regeringen.

Juristen: Jag blir upprörd

När Aftonbladet berättar historien om Irma för Anna-Karin Höök, målsägandebiträde för brottsoffren, reagerar hon kraftfullt. Det gamla paret som hon företrädde fick aldrig någon upprättelse.

– Jag blir upprörd när jag hör hur lite som görs. Samhället har lagt ner så mycket tid och pengar på att få henne fälld. När hon sedan blir fälld så ser man inte ens till att hon får fullgöra sitt straff.

Vi har varit i kontakt med Irmas familj som inte vill medverka.