”Ett oerhört hänsynslöst brott”

Uppdaterad 2015-03-24 | Publicerad 2015-03-23

Någon eller några personer förgiftar pilgrimsfalkar i Skåne.

Motivet är oklart, men enligt Dennis Kraft, ordförande i Sveriges Ornitologiska Förening, är det sannolikt någon med egenintresse i frågan.

–  Har man höns i en liten inhägnad på gården, blir man inte glad när räven gräver in sig och äter upp dem. Det är den typen av reaktion. Även om det är fullt naturligt att såväl räv som pilgrimsfalk tar hönsen som byte.

Ännu en förgiftad pilgrimsfalk har hittats död i Skåne. Totalt handlar det nu om tre kända fall.  Samma gift, som ska vara dödligt även för människor, användes även 2012 för att ta död på två pilgrimsfalkar i Kristianstad.

Sveriges Ornitologiska Förening ser det som mycket viktigt att det nya ärendet utreds noggrant och att förövaren kan gripas.

– Därför är vi villiga att erbjuda en belöning på 55 000 kronor till den som kan lämna avgörande tips, säger Dennis Kraft.

Husdjur och barn i fara

Vilket gift det är som har använts i nordvästra Skåne är inte känt. Vid det senaste tillfället påträffades en död duva bredvid den döda pilgrimsfalken.

– Det är någon form av gift som är väldigt giftigt i vart fall. Personen i fråga har fångat en stadsduva, kletat in giftet runt nackdelarna och på ryggen och sedan släppt den i hygglig närhet av där pilgrimsfalkarna är. Sedan kanske duvan beter sig lite konstigt, då blir den uppmärksammad och slagen av pilgrimsfalken som äter av den och dör nästan omgående, säger Dennis Kraft.

Det låter ju som en situation där andra också kan komma till skada?

– Absolut, Det är ett oerhört hänsynslöst brott. Kommer det ett husdjur och tuggar på duvan, överlever det nog inte. Och jag vill inte ens tänka på vad som kan hända om ett barn kommer och plockar upp fågeln och sedan har fingrarna i munnen. Vem som helst kan komma åt bytet.

Skottpengar på rovfåglar

Rovfåglarna har historiskt sett blivit förföljda, eftersom de konkurrerat med människan om bytesdjuren.

– Under den första delen av 1900-talet var det till och med skottpengar på vissa rovfåglar av den anledningen, säger Dennis Kraft till Aftonbladet.

I dag handlar det inte längre om konkurrens om maten på det viset, men det finns personer som har intresse av att bli av med pilgrimsfalkarna.

– Det kan vara exempelvis personer som föder upp fåglar för jaktändamål eller de som har duvor som tävlingsflyger. Dessa fåglar blir bytesdjur för pilgrimsfalken. Vi tror att det är bakgrunden till detta, säger Dennis Kraft.

Tre kända förgiftningar i Skåne

Han anser att problemet med förgiftning av rovfåglar är ett "rätt stort problem" och nämner specifikt två fall i Kristianstad, samt det senaste fallet som blev känt igår.

– Totalt är det tre kända fall här i Skåne. Sedan kan det finnas fler okända fall. Och går man utanför Sveriges gränser är det ett betydligt större problem med förgiftning av rovfåglar.

För femtio år sedan var pilgrimsfalken nästan utrotad. Det berodde på föroreningar och miljöförsörelse.

– Sedan har man långsamt lyckats vända på det. Man har lagt ner mycket möda på detta. De senaste 40 åren har ett avelsprojekt pågått. Vi har haft fåglar i fångenskap och på så sätt har antalet pilgrimsfalkar ökat. Det är inte uppe på en optimal nivå än.

Följ ämnen i artikeln