”Vi ska inte vika ner oss för våldet”

Publicerad 2015-03-20

Inrikesminister Anders Ygeman om växande klyftor och illegala vapen på våra gator

Inrikesminister Anders Ygeman (S) menar att känslan av utanförskap är en av de främsta skälen till att problemen med gängkriminalitet har växt i Sverige.

– Vi har haft tio till femton år av växande klyftor, stigande arbetslöshet, sjunkande skolresultat. Det är klart att det skapar en grogrund för rekrytering av den här typen av brottslighet.

Anders Ygeman reagerade med bestörtning på skjutningen på restaurangen i Biskopsgården på Hisingen, Göteborg, där två män omkom och åtta skadades.

– Det är naturligtvis ett fruktansvärt illdåd och tankarna går såklart till offren och deras familjer, säger Anders Ygeman.

Stora klyftor och för många vapen

Polisen misstänker att det fasansfulla brottet orsakats av en konflikt mellan olika kriminella gäng. Anders Ygeman anser att gängkonflikterna i våra svenska storstäder är ett samhällsproblem som måste adresseras på flera sätt.

– Det viktigaste är att alla medborgare i Sverige känner en delaktighet i samhällsutvecklingen och samhällets framgång. På lång sikt handlar det om att skapa arbetstillfällen, vända utvecklingen i skolan och minska klyftorna.

Han pekar också på att man exempelvis måste stärka tullens och polisens samarbete.

– På kort sikt handlar det väldigt mycket om hur polisen jobbar, att man ser till att myndigheter samverkar bättre så att vi kan plocka från de här personerna värdesaker som klockor, bilar, kontanter och se till att få bort vapnen från gatan. Det är alldeles för mycket vapen i omlopp.

Fler brott måste klaras upp

Anders Ygeman tror inte att hårdare straff avskräcker förhärdade brottslingar från att begå grova brott.

– Däremot så är det viktigt att vi straffar den här typen av brottslighet och gängbrottsligheten. Det är viktigare att vi löser brotten än att vi skärper straffen. För de som inte åker dit får ju inget straff.

Hur vill du som inrikesminister exempelvis gå tillväga för att minska vapentillgången?

– Dels har vi dubblat straffen för vapenbrott och även infört en särskild kategori som heter sällsynt grovt vapenbrott. Vi har även ökat möjligheten för telefonavlyssning och buggning för att kunna avslöja den här brottsligheten. Vi har också problem med EU då det finns deaktiverade vapen som kommer in i Sverige och kan aktiveras här i Sverige och då driver vi i EU "Once a weapon, always a weapon"-principen att man ska ha licens för den här typen av vapen. Så det finns ett antal saker vi kan göra för att få bort vapnen.

”Ett samhällsproblem”

Trots den hänsynslösa dödsskjutningen och en alltför stor tillgång på illegala vapen i Sverige, ser Anders Ygeman positivt på framtiden.

– Det här är ett sällsynt rått och hänsynslöst våldsdåd, men ser man på brottsutvecklingen generellt sätt ser det inte ut som att den här typen av brottslighet stiger.

Anders Ygeman tror inte att det är värre i Göteborg än på många andra ställen i landet.

– Jag tror tyvärr inte det. Det här är ett samhällsproblem och vi har motsvarande brottsgrupperingar i Stockholm, Malmö och på andra ställen i Sverige.

Inrikesministern tycker inte vi ska låta oss skrämmas av det hänsynslösa våldet vi sett prov på i Biskopsgården den här veckan.

– Vi ska inte vara rädda och vika ner oss för våldet, men jag förstår människor som ser det som hänt i Göteborg och blir rädda.