Mordet är ett trauma som måste lösas

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2001-10-29

Ulf Dahlsten chattade med aftonbladet.se:s läsare om Palmemordet

Ulf Dahlsten träffade Olof Palme första gången 1982.

Efter det blev han förutom hans statssekreterare även en nära vän, något han beskriver i den nyskrivna boken ”Nirvana kan vänta”.

I dagens chatt med aftonbladet.se berättade han om varför domstolen valde att inte tro på Lisbeth Palme, varför Palmes fru valt att kommunicera via honom och om han tror att mordet kommer att klaras upp.

Här följer ett sammandrag av chattet.

Ulf Dahlsten

Posten säger: Om Christer Pettersson är skyldig, kommer han i så fall någonsin kunna dömas för mordet?

Ulf Dahlsten säger: Ja, om Högsta domstolen beviljar resning.

Kenth H säger: Hur har Lisbet Palme reagerat på Petterssons erkännande?

Ulf Dahlsten säger: Hon ser det som en bekräftelse på det hon redan vet.

Magic säger: Tycker du inte att mordet vid detta laget är preskriberat?

Ulf Dahlsten säger: Nej. Det är ett trauma som måste lösas.

pågen säger: Hej!Om det nu skulle visa sig att det ÄR Christer Pettson som är skyldig,vad är din personliga uppfattning av vad för straff som är lämplig?

Ulf Dahlsten säger: Det vill jag inte gå in på, det är domstolens sak.

Gösta Bohman säger: Vad betyder sanskritordet "Nirvana"?

Ulf Dahlsten säger: Ett uppgående i alltet.

Marita säger: Vad känner du för Christer Petterssons erkännande. Tror du på det?

Ulf Dahlsten säger: Det är inte intressant vad jag tror. Det intressanta är att Lisbeth Palme är övertygad om det och att frågan borde avgöras av en domstol som kan bestämma vad som är sant.

adde123 säger: Tror du högsta domstolen kommer bevilja resning?

Ulf Dahlsten säger: Det är min önskan att de gör det om de ser minsta möjlighet till det. De borde se sin roll i ett vidare sammanhang. Nu handlar det ytterst om trovärdigheten i det svenska rättssystemet.Det faktum att Christer Pettersson nu erkänt skriftligt gör att ingen rimligtvis kan se en resning som ett övergrepp på hans rättigheter.

Gösta Bohman säger: Hur känns det idag?

Ulf Dahlsten säger: I dag har jag gett ut boken "Nirvana kan vänta" och fått tillfälle att prata om hela boken och det har känts bra. Vilket inte betyder att det känts fel att tala om Palme-mordet under de senaste dagarna men det har varit roligt att få tala om hela boken.

backe:varför har inte vit säger: Varför har inte professorn på vitten hört av sig på tolv år. Då han hade klart för sig att rätten missbedömt hans utsago?

Ulf Dahlsten säger: Det måste du fråga honom om.

Nina30 säger: vad tror du att Olof Palme skulle gett för råd till mänskligheten idag, med tanke på alla dessa krig?

Ulf Dahlsten säger: DEt är en omöjlig fråga att svara på. Men jag är övertygad om en sak: att han skulle ha tyckt att det var utomordentligt viktigt att lösa konflikten mellan Israel och Palestina.

straycat säger: Jag var 16 när Olof mördades. Första gången i Stockholm och så denna hemska händelse som var så overklig, var ju uppvuxen med olof som en hjälte och den enda man fallit tycke för då.

I början sades det att det var en utlänning som avlossade skottet (fantombilden) men som efter det ändrats till KP. Tror du att KP sköt Palme, han är ej alls lik fantombilden?

Ulf Dahlsten säger: Jag berättar i min bok att Lisbeth Palme ansåg att fantombilden var helt fel. Hon berättade också för mig vilka skillnaderna var och de skillnaderna stämmer med KP:s utseende. KP har ju inte ett särskilt svenskt utseende.

Dilsewat säger: Varför anklagade ni Kurder för mordet? Varför ber inte svenska staten om ursäkt för alla kurder som drabbades av förföljelsen ni bedrev mot dem?

Ulf Dahlsten säger: Jag har aldrig haft ngn roll i polisutredningen och har aldrig deltagit i några anklagelser.

nixus säger: vad har du haft för jobb? Har du både varit statssekreterare åt Palme och ICON-chef? Vad var rligast?

Ulf Dahlsten säger: Jag har varit statsekreterare på tre departement, industri- kommunikations och statsrådsberedningen. Jag kanske är mest känd som Postchef under 11 år. Dessutom var jag chef för ICON under drygt ett år. Sammantaget var nog posttiden den roligaste. Posten innehåller så många härliga människor.

... säger: Varför valde Lisbeth Palme att efter femton år bryta tystnaden?

Ulf Dahlsten säger: Lisbeth Palme bad mig följa hennes kontakter med polisen nära för att det skulle kunna finnas någon som kunde berätta hur det gick till. Polis och åklagare har vetata att jag kunnat styrka hennes trovärdighet hela tiden. När jag nu i samförstånd med LP offentliggjort vad jag vet så kom vi också överens om att hon skulle ge en intervju som bekräftade det jag berättade, så kom DN-intervjun till.

pågen säger: Högst egendomligt att dom inte litat mer på Lisbet Palmes vittnes-uppgifter.Hon är ändå Huvud vittne nr 1?!

Ulf Dahlsten säger: Mmmm. Vid tiden för domstolsprövningen var det många som önskade en annan mördare än en alkoholiserad svensk. De ville inte tro attt den internationelle statsmannen Palme blivit mördad på det sättet. LP ställde heller inte upp för media vilket gjorde att de fick media emot sig. Det var alltså ett väldigt tryck på domstolen att underkänna hennes vittnesmål.

socialdemokrat säger: All publicitet kring din bok har ju fokuserats på Palmemordet. Vad innehåller den mer?

Ulf Dahlsten säger: Den handlar om Hjalmar Mehr och almstriden, om Öresundsbron, om avregleringar, om postens förändring, om Palme och om den nya tiden som vi bara är i början av.

Jonas säger: Är inte jävsinvändnigen om att Birgitta Bloms make och Olof Palme var politiska motståndare under studenttiden väl långsökt?

Ulf Dahlsten säger: Jag tror inte att det finns något formellt jäv men det fanns en spänning som många vittnat om mellan Lisbeth Palme och Birgitta Blom under förhöret med Lisbeth Palme som kan ha haft den bakgrunden.

Stefan R säger: Tror du att Fylking och Pettersson gör detta för pengarnas skull

Ulf Dahlsten säger: Svårt att veta.

NR 2 säger: Den här finnländaren som det pratas om, varför kan han inte tala om var vapnet är? Vill han bara ha uppmärksamhet?

Ulf Dahlsten säger: Jag vet ingenting om den delen av polisundersökningen.

Freja säger: Hur reagerar familjen Palme på alla konspirationsteorier?

Ulf Dahlsten säger: LP har ju ansett sig veta vem som är mördaren och familjen i övrigt har trott på henne.

Jonte säger: Hur länge har du känt Olof?

Ulf Dahlsten säger: Första gången vi träffades var 1982 när jag blev statssekr. på industridepartementet.

Nena säger: Tror du att mordet någonsin kommer att klaras upp till 100%?

Ulf Dahlsten säger: Förutsättningarna finns men det kräver ett tydligt ledarskap från riksåklagaren och från HD.

Följ ämnen i artikeln