Lärare kallade elev för ”cp” på Instagram

Uppdaterad 2018-05-22 | Publicerad 2018-05-21

En gymnasielärare i Gävle skrev ”svara cp” till en av sina elever i en konversation på Instagram.

Nu begär Skolinspektionen att läraren varnas.

Den anmälda läraren hade en privat konversation med sin elev på Instagram, och förutom att skriva ”svara cp” ska läraren även ha hotat med en ”skitstorm” om eleven inte kom till skolan, och kallat eleven för ”sopa” för att han likt andra elever från samma bostadsområde ofta var frånvarande från lektionerna.

Läraren har försvarat sig med att han inte ville såra eleven, utan att konversationen gått i samma ungdomliga jargong som de alltid haft.

Men Skolinspektionen skriver att lärarens beteende har varit ytterst olämpligt, och begär att Lärarnas ansvarsnämnd ska dela ut en varning.

Skolans rektor har för Skolinspektionen beskrivit det inträffade som en enskild händelse, och menar att den anmälda läraren vanligtvis är mycket skicklig och engagerad.

Men när Aftonbladet kontaktar rektorn vill hen inte kommentera det enskilda ärendet, utan hänvisar till informationschefen för företaget som driver skolan.

Enligt informationschefen visar skolans egen utredning att läraren svarat för ett mindre bra agerande i just denna situation, men att man ser det som en isolerad händelse och har vidtagit åtgärder för att stötta och hjälpa läraren vidare.

Man ska också ha agerat för att läraren ska behålla sin professionalitet i bemötandet av elever i framtiden.

Följ ämnen i artikeln