Putins nyårshälsning till Trump: Vill ha mer samarbete

Publicerad 2017-12-30

Rysslands president Vladimir Putin efterlyser ett ”pragmatiskt samarbete” med USA:s Donald Trump.

I sin nyårshälsning säger Putin att en bättre relation mellan länderna skulle göra världen säkrare, rapporterar AFP.

Vladimir Putin har levererat sin traditionsenliga nyårshälsning till världens högsta politiska ledare. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att den ryske presidenten särskit riktar sig till en amerikanska kollega Donald Trump.

I ett uttalande från regimen i Kreml heter det att Putin efterlyser ett ”pragmatiskt samarbete” med USA. Enligt Putin skulle det göra världen till en tryggare plats.

”En konstruktiv rysk-amerikansk dialog behövs särskilt för att stärka den strategiska stabiliteten i världen”.

Har hopp om Syrien

Bland de andra ledarna som Putin framför hälsningar till finns Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Syriens ledare Bashar al-Assad.

Till al-Assad sa den ryske presidenten att han ”innerligt hoppas att de viktiga positiva förändringarna kommer att fortsätta i Syrien” under 2018.

”Förtjänar respekt”

Relationerna mellan Vladimir Putin och Donald Trump har varit en av de centrala följetongerna i den globala politiken under året.

Trump har fått stor uppmärksamhet för flera positiva uttalanden om den ryska presidenten. Även Putin har smickrat den amerikanska ledaren.

– Trump förtjänar att bli respekterad av det amerikanska folket, sa han i höstas.

Både CIA och FBI har konstaterat att det finns bevis för att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet. Putin har dock förnekat det – och Donald Trump har vid upprepade tillfällen sagt att han tror på presidenten.

– Han säger att han absolut inte lagt sig i vårt val. Varje gång han träffat mig, säger han: ”Jag gjorde det inte”. Och jag tror, jag tror verkligen, att när han säger det så menar han det, sa Trump i november.