Gudrun Schyman: "Inte en fråga om – utan när"

TT TT TT

Publicerad 2018-08-21

Feministiskt Initiativ etablerar sig på allt fler orter i landet, och inför höstens val finns feministiska kandidater i över 40 kommuner. Samtidigt fortsätter partiet sin strävan efter en plats i riksdagen.

Men trots #metoo dras partiet med låga opinionssiffror och är fortfarande beroende av sin starkaste lysande stjärna.

"Jag måste bara säga att jag tycker du är en fantastisk kvinna".

En kvinna med röda kinder smyger fram till Gudrun Schyman med en komplimang mitt under intervjun inne på lunchstimmiga Kafé Kagan. Ett stenkast härifrån ligger Simrishamns kommunhus, där Schyman, den ena av Fi:s båda partiledare, spenderat sina senaste åtta år i brist på riksdagsplats.

Vid förra valet misslyckades Feministiskt initiativ – trots medvind – med att nå riksdagsspärren. Frågan är hur det går den här gången. I slutet av maj månad nådde partiet knappt 2 procent i de samlade opinionssiffrorna. Nu är siffran ännu lägre.

– Jag tror på riksdagen. Det är inte en fråga om – utan när, säger Gudrun Schyman.

Metoo inte gynnat

Men att plocka 4 procent av rösterna blir svårt för Fi, tror Maud Eduards, professor emerita i statsvetenskap som under flera år följt feministernas kommunpolitiska arbete i Simrishamn.

– Jag tvivlar på att de kommer in nu. Det var nära förra gången, då Fi var med i de politiska diskussionerna, säger hon.

Läget på riksnivå ser bekymmersamt ut – partiet befinner sig i medieskugga. Och Metoo har knappast påverkat läget, påpekar Maud Eduards.

Debatten rasade i höstas efter avslöjandet om den amerikanske filmproducenten Harvey Weinsteins systematiska sexuella övergrepp. Hashtaggen metoo fullkomligt exploderade, och rörelsen fick kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher.

– Jag är förvånad att metoo inte har gynnat Fi mer, säger Maud Eduards och fortsätter:

– Det är en stor fråga som de andra partierna inte varit särskilt bra på att hantera.

" Ett rasistiskt raster"

Även i andra frågor har Fi få genomslag. I en valdebatt som hittills kretsat mycket kring lag och ordning, invandring och integration har Fi haft svårt att nå fram med sina frågor om familjeåterförening, löner och mänskliga rättigheter.

Nu väntar fotarbete och kampanjer via sociala medier, säger Gudrun Schyman.

– Vårt arbete är att få upp det här på dagordningen. Det här diskuteras inte i de dominerade medierna, men det diskuteras ute bland människor, säger hon och skakar på huvudet.

– Det har lagt sig ett rasistiskt raster över hela valdebatten, det är väldigt oroväckande.

Fi försöker få in en fot i riksdebatten. På lokal nivå i Simrishamn är man med i gamet, tycker Fi:s andranamn på kommunlistan, Margarethe Müntzing – en skolkurator från Baskemölla. Rätten till heltid blev partiets främsta framgång den gångna mandatperioden, berättar hon.

– Alla som blir anställda i kommunen får en heltidstjänst. Det är vår förtjänst, men man har inte riktigt velat ge oss den kredden.

Müntzing, som i dag sitter i socialnämnden, gör sig redo för ännu en valrörelse.

– Gudrun har jättestor betydelse, såklart.

"Känner till Gudrun"

Samtidigt finns en större organisation kring partiet nu jämfört med tidigare, enligt Müntzing.

– Många fler människor, och en del har tagit tjänstledigt för att jobba med det här inför valet. Så vi kan nog få ett par procent mer.

TT: Och vem röstar på dig?

– Både män och kvinnor, i alla åldrar.

Enligt forskning och statistik är annars den typiska Fi-väljaren ofta en yngre välutbildad kvinna – i storstaden. Sedan förra valet är Feministiskt Initiativ representerat i 13 kommuner. I årets val har man just nu färdiga kandidatlistor i över 40 kommuner – från Vilhelmina till Västerås och Svalöv.

Men det är här, i skånska Simrishamn som partiet haft sitt skyltfönster med sina fyra mandat och flest röster i hela landet – 8,9 procent. Vad partiet lokalt egentligen vill kan dock få simrishamnsbor redogöra för när TT frågar.

– Nej, jag kan inte så mycket om Fi. Men jag känner till Gudrun, säger 54-åriga Graciela Mohlin.

Torghandlare Micke Sjögren, 50 år, som saluför svenska jordgubbar utanför kommunhuset, brukar hälsa på Gudrun. Men vad Fi vill vet han inte.

– Nej. Om man sätter sig in i partierna är upp till var och en. Men partiledaren känner man ju alltid igen.

Följ ämnen i artikeln