Hon dödades av Gaddafis styrkor

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-27

Elvaåriga Raakia blev ett av alla offer i våldet mot det libyska folket

11-åriga Raakia är ett av Muammar Gaddafis hundratals offer.

För drygt en vecka sedan sköts hon till döds av regimens soldater.

– Det här är vad Gaddafi hållit på med i 42, år säger hennes farbror till Sky News.

Den 17 februari vaknade 11-åriga Raakia av oroligheterna i staden Al Bayda i nordvästra Libyen. Soldater trogna diktatorn Gaddafi hade öppnat eld mot demonstranterna på gatan.

Kulorna från de kraftiga automatkarbinerna gick rakt in i Raakias hus. Hon träffades i huvudet och omkom i sitt eget sovrum.

Hennes farbror berättar för Sky News att Raakias far hittade henne på golvet.

– Ni kan föreställa er hans chock. Men det är precis det här Gaddafi har ägnat sig åt i 42 år, han använder vapen och attackerar sitt eget folk, säger farbrodern till tv-kanalen.

700 döda

Exakt hur många offer som krävts i Gaddafis attacker mot det libyska folket de senaste veckorna är oklart. Men enligt människorättsorganisationer rör det sig om minst 700 personer.

I går kom rapporter om att Gaddafi delar ut vapen till sina anhängare i Tripoli och uppmanar dem att ”försvara Libyen från inkräktare”. Runt om i staden har beväpnade Gaddafianhängare satt upp avspärrningar och genomsöker fordon som passerar, uppger AP.

Rapporter om krypskyttar som skjuter rakt mot demonstranter kommer också från invånare i Tripoli.

"Panik"

– Folk har panik, de är vettskrämda. Få vågar lämna sina hus. När mörkret faller kan man inte ens gå ut på gatan utan att riskera att bli dödad, säger en man i Tripoli till AP.

En läkare säger till nyhetsbyrån att minst 25 människor har dödats i staden sen i torsdags.

Men folket ger sig inte och förhoppningen att slutet är nära för Gaddafi växer.

Stoppas med palmer

Från stadsdelen Tajoura i Tripoli kommer rapporter om att demonstranterna tagit över kontrollen. Med hjälp av nedsågade palmträd, stenar och bilar hindrar de Gaddafis inhyrda soldater från att ta sig in.

Utanför huvudstaden kontrollerar demonstranterna cirka hälften av Libyens 1600 kilometer långa kustremsa mot Medelhavet.

Följ ämnen i artikeln