Storbritannien: Sannolikt Putin som beordrade giftattacken

Publicerad 2018-03-16

Ordkriget efter giftattentatet mot ex-spionen Sergej Skripal trappas upp.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson anser att det mesta tyder på att Rysslands president Vladimir Putin beordrade attacken.

– Det är överväldigande sannolikt att det var hans beslut, säger ministern, enligt Reuters.

Uttalandet kommer i samband med ett besök på ett krigsmuseum i Uxbridge i nordvästra London tillsammans med den polske utrikesministern Jacek Czaputowicz.

– Vi har ingenting emot ryssarna själva. Det finns ingen russofobi som följd av det som händer, säger Boris Johnson, enligt Reuters.

– Grälet gäller Putins Kreml och hans beslut – och vi anser att det är överväldigande sannolikt att det var hans beslut – att använda nervgiftet på brittisk mark, på europeisk mark för första gången sedan andra världskriget.

Dubbelagenten Sergej Skripal och dottern Julia Skripal hittades medvetslösa och svårt skadade på en parkbänk i sydengelska Salisbury den 4 mars.

”Chockerande och oförlåtlig”

Den senaste veckan har ordkriget mellan Storbritannien och Ryssland accelererat dag för dag.

Ryssland nekar sedan tidigare till alla anklagelser.

I ett svar kallar Putins talesperson, Dmitrij Peskov, Johnsons uttalande en ”chockerande och oförlåtlig kränkning av diplomatiska regler”, skriver nyhetsbyrån AP.

– Vi har vid upprepade tillfällen sagt att Ryssland inte har någon koppling till detta, säger Peskov.

Storbritannien har meddelat att 23 ryska diplomater ska utvisas som en konsekvens av nervgiftattentatet – och Ryssland har lovat att svara med något liknande.

Ryssland inleder egen utredning

Samtidigt som ordbråket rasar meddelar Ryssland att man inleder en egen utredning gällande mordförsöket på Julia Skripal, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

En utredning inleds också om exilryssen Nikolaj Glusjkov, som hittades död i sitt hem i London tidigare i veckan.

De ryska utredarna säger sig vara redo att samarbeta med de brittiska myndigheterna.