Efter hotfulla bilden – kontaktade själv polisen

Polisen: Ingen hotbild finns

avAnna Hansson, Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

En bild på en person som liknar Anton Lundin Pettersson, som mördade tre personer på en skola i Trollhättan, har spridits på sociala medier i Trollhättan och Vänersborg.

Kommunerna satte in extra väktare som dock togs bort sedan polisen gjort bedömningen att bilden inte utger något reellt hot.

Personen på bilden har själv kontaktat polisen, rapporterar TT.

Bilden som spridits i sociala medier, på bland annat Snapchat och Facebook, föreställer en person i en lång svart kappa. Kappan liknar den som Anton Lundin Pettersson bar när han gick in på skolan Kronan i Trollhättan med ett svärd och mördade tre personer hösten 2015.

1 av 3
Bilden sprids i sociala medier och har fått kommunerna att gå ut varningar till skolpersonal och har satt in extra väktare.

Ttela var först med att berätta om nyheten. På bilden står texten ”Passa er i vbg och thn” (Passa er i Vänersborg och Trollhättan) följt av två emojies som föreställer knivar.

– Anhöriga och elever har uttryckt oro över den här bilden. Med anledning av det och den historia som finns i Trollhättan så tar vi hand om den oron, säger Vivian Komstadius, kommunikationschef på Trollhättans Stad.

Sätter in extra väktare

Trollhättan förstärkte sin väktarbevakning i kommunen och även Vänersborgs kommun satte in extra väktare kring kommunens skolverksamheter.

– Det är för att öka vaksamheten. Om någonting misstänkt rör sig så är det fler ögon som ser och det ökar trygghetskänslan, säger Thomas Fridén kommunikatör på Vänersborgs kommun.

Efter att polisen konstaterat att det inte finns någon hotbild utifrån de bilder som sprids så har dock säkerhetsåtgärderna avslutats.

Bilden är från Trollhättan

Bilden som sprids är tagen utomhus i södra Trollhättan och personen står vid en busshållplats. Under torsdagen har polisen fått klarhet i vem som tagit bilden.

– Det är en grabb som normalt sett brukar gå klädd i de kläderna som finns på bilden och en tjej som har tagit ett kort. Vi har pratat med de inblandade, säger Jack Lennartsson, kommunpolis i Trollhättan, till TT.

Väcker minnen från skolmassakern

Det är tre år sedan Anton Lundin Petterssons attack mot elever och personal på skolan Kronan i Trollhättan. Och bilden som nu sprids väcker minnen och oro till liv igen.

– Många i Trollhättan upplevde attacken så det är klart att ser man en liknande bild så väcker det känslor. Det har vi förståelse för och det försöker bemöta så gott vi kan, säger Vivian Komstadius.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM