Ett år efter styckmordet på konsulatet: ”I år väntar hela världen med mig”

Ingen har dömts för mordet på journalisten Jamal Khashoggi, 59

Publicerad 2019-10-02

Klockan är fjorton minuter över ett när journalisten Jamal Khashoggi, 59, går in genom dörren till det saudiska konsulatet i Istanbul.

Han kommer aldrig ut levande.

Han mördas och styckas där inne – medan hans blivande fru väntar utanför.

Ett år senare har världens protester tystnat. Men mördarna har ännu inte dömts.

Hatice Cengiz har fjärilar i magen när hon står utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul och väntar.

Alldeles nyss har hennes fästman, den saudiske journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi gått in genom dörren till konsulatet.

Han är där för att ordna några dokument inför deras stundande bröllop.

Hatice, som är turkiska, och Jamal, som de senaste åren har bott i USA efter att ha hotats, har just köpt en lägenhet i Istanbul – och nu ska de gifta sig.

Det är tisdag den 2 oktober 2018.

Lämnar sina mobiler

Redan fredagen innan besökte Jamal Khashoggi konsulatet – men blev ombedd att komma tillbaka den här veckan.

Under helgen som har varit har han talat på en konferens i London. När han var i London ringde konsulatet och meddelade att han kunde hämta sina papper den här dagen.

Innan han går in ger Jamal Khashoggi för säkerhets skull sina två mobiltelefoner till Hatice – och ber henne slå larm om han inte skulle återvända.

Ändå anar ingen av dem oråd.

De kramas inte ens innan de skiljs åt.

Det är ju ändå bara för en kort stund, tror de.

Medan hon står utanför konsulatet och väntar funderar Hatice Cengiz på bröllopsfesten och var den ska vara.

Det är angenäma tankar.

Hon är så lycklig.

Väntar i tolv timmar

Men timmarna går.

Jamal Khashoggi kommer inte ut genom dörren igen.

Han kommer aldrig att komma ut igen, vid liv.

Ända tills klockan ett på natten väntar Hatice på gatan – förgäves.

Vad hon inte vet är att hennes älskade då redan är död, styckad och bortforslad.

Nästa dag publicerar nyhetsbyrån Reuters nyheten att den kände journalisten och regimkritikern mystiskt har försvunnit under ett besök på det saudiska konsulatet.

Försvinnandet väcker stor uppståndelse och blir en världsnyhet.

Tre dagar senare inleder turkiska åklagare en utredning av försvinnandet. Man misstänker att Jamal Khashoggi har mördats och fler och fler uppgifter som tyder på det läcker ut.

Dödspatrull flögs in

Mordet på Jamal Khashoggi ska, visar det sig senare, vara planerat.

Tidigt på morgonen samma dag som han ska besöka konsulatet landar ett privatplan med nio saudier, bland dem flera myndighetspersoner, i Istanbul. Flyget kommer från Riyad i Saudiarabien och vissa av passagerarna har diplomatpass.

Saudierna checkar in på ett hotell nära konsulatet och meddelar att de ska stanna tre dygn, men redan samma dag lämnar de hotellet.

Enligt turkiska säkerhetskällor landar ytterligare ett saudiskt privatplan i Istanbul samma dag och totalt ska 15 saudier, flera av dem från säkerhetstjänsten, ha flugits in i samband med mordet på Jamal Khashoggi.

Kusin med Dianas ”Dodi”

En gång i tiden stod Jamal Khashoggi nära det saudiska kungahuset. Han kom från en av Saudiarabiens mest tongivande familjer och hans farfar var personlig livläkare åt Ibn Sud, som grundade det moderna Saudiarabien.

Jamal Khashoggi var också kusin med affärsmannen Dodi Fayed, samme Dodi Fayed som hade ett förhållande med prinsessan Diana. Han dog, precis som hon, i den uppmärksammade bilolyckan i Paris 1997.

Till skillnad mot sin kusin ville Jamal Khashoggi bli journalist. Han utbildade sig i USA och började sin karriär på den engelskspråkiga tidningen Saudi Gazette, där han bland annat bevakade Sovjets invasion av Afghanistan.

Han intervjuade också Usama bin Ladin ett antal gånger.

Kritiserade kronprinsen

Jamal Khashoggi hade ett gott förhållande med det saudiska kungahuset och var till och med mediarådgivare åt prins Turki al Faisal, tidigare chef för saudiska säkerhetstjänsten och ambassadör i USA.

Men under 2000-talet började han kritisera regimens agerande och förhållandet blev ansträngt.

Han kämpade för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Saudiarabien.

2017 flyttade han till USA, skrev i Washington Post och fortsatte kritisera Saudiarabien. Han anklagade bland annat kronprins Mohammed bin Salman, kallad MsB, för korruption.

Det togs inte emot med blida ögon.

Speciellt inte av kronprinsen, som ansåg att Khashoggi hade blivit för inflytelserik och förstörde hans image som framåtblickande reformist.

”Ingenting att dölja”

Till att börja med hävdar Saudiarabien att Jamal Khashoggi själv lämnade konsulatet ”efter några minuter eller en timme”.

I en intervju den 5 oktober säger kronprinsen att Khashoggi inte finns på konsulatet och ”vi har ingenting att dölja”.

Senare ska det framkomma att en officer i säkerhetstjänsten, Moustafa al-Madani, en stund efter mordet tar Khashoggis kläder och lämnar konsulatet via en bakdörr för att få det att se ut som om journalisten lämnar byggnaden.

FN har utrett mordet och i den hundra sidor tjocka utredningen beskrivs vad som hände Jamal Khashoggi inne på konsulatet.

Med hjälp av en ljudinspelning inifrån byggnaden har man kunnat fastställa att han mördades kort efter sin ankomst.

Där inne står ”dödspatrullen” och väntar på ”offerlammet”, som han kallas på ljudinspelningen.

Vädjar till mördarna

Jamal Khashoggi dras med in på generalkonsulns kontor på andra våningen.

En officer i säkerhetstjänsten, Maher Abdelazi Mutreb, som också är kronpinsens livvakt, säger åt Khashoggi att han kommer att föras till Riyad och beordrar honom att lämna ett meddelande till sin son, att inte vara orolig om han inte kan få tag på sin pappa.

Khashoggi vägrar.

Då drogas han. Hans sista ord innan han förlorar medvetandet hörs på ljudbandet. Han säger:

”Jag har astma. Gör det inte, ni kommer att kväva mig.”

24 minuter efter att Jamal Khashoggi gått in genom dörren hörs ljudet av en såg och prasslet av plastskynken.

Hans styckade kropp har inte hittats.

Saudiarabien erkänner

Efter att först ha sagt att Jamal Khashoggi lämnat konsulatet, erkänner Saudiarabien den 20 oktober att han dödats efter ett ”bråk” inne på konsulatet.

Dagen därpå säger utrikesministern, Adel al-Jubeir till Fox News att det har skett ett fruktansvärt misstag och att ”de ansvariga har handlat långt utanför sin befogenhet”.

I november sa den ställföreträdande saudiske åklagaren, Shaalan al-Shaalan, att Khashoggi mördats efter att ”förhandlingar” om hans återkomst till kungariket misslyckats.

Enligt åklagaren dog Khashoggi av en dödlig injektion, styckades och fraktades bort. Mordet ska enligt åklagaren ha varit beställt av chefen för den dödspatrull som skickades till konsulatet samma dag.

Riskerar dödsstraff

Elva namngivna män har anklagats för mordet och rättegången mot dem inleddes bakom stängda dörrar i januari i år – men är ännu inte klar.

Fem av de misstänkta riskerar dödstraff.

Enligt både CIA och FN:s utredning är det högst troligt att det var kronprins Mohammed bin Salman som beordrade mordet på familjens tidigare vän.

I en intervju i CBS ”60 Minutes” häromdagen sa kronprinsen att han, som en ledare för landet, naturligtvis är ansvarig för mordet på Khashoggi, men han förnekar att det skedde på hans order.

– Absolut inte. Det här var ett avskyvärt brott. Men jag tar fullt ansvar som en ledare i Saudiarabien, speciellt eftersom det begicks av personer som arbetade för de saudiska myndigheterna, sa kronprinsen i tv-programmet.

Kräver svar på alla frågor

Kritiken mot Saudiarabien och kronprinsen, en kritik som har tystnat med tiden, väcks nu åter till liv i och med årsdagen.

Runt om i världen kommer mordet att uppmärksammas, såväl i Stockholm som i Istanbul, där det skedde.

På årsdagen av mordet kommer Jamal Khashoggis fästmö, Hatice Cengiz, åter att stå utanför det saudiska konsulatet i Istanbul, tillsammans med Khashoggis barn, FN:s utredare Agnes Callamard, och många andra.

Till nyhetsbyrån AP säger Hatice Cengiz att kronprinsen nu, efter att ha erkänt sitt ansvar, borde svara på alla frågor.

Hon gruvar sig för att åter stå där hon stod och väntade förgäves för ett år sedan, lycklig och förväntansfull inför det stundande bröllopet.

– Förra året väntade jag på Jamal ensam. I år kommer hela världen att vänta med mig för Jamal och för rättvisa åt Jamal, säger hon.


PODD Mordet på Jamal Khashoggi – ett år senare
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen