Kils kommun om brotten: ”Mycket otrevligt på kort tid”

Uppdaterad 2019-10-31 | Publicerad 2019-06-27

På kort tid har flera uppmärksammade fall av misshandel placerat Kils kommun på kartan – i alla fall i sociala medier, där händelserna diskuterats flitigt.

Och nu har den värmländska kommunen även drabbats av ett misstänkt mord.

– Det är mycket otrevligt på kort tid, men det är inte den generella bilden av livet i Kil, säger Georg Forsberg vid kommunen.

En film där en kille med en a-traktor misshandlas har spridits i sociala medier och väckt uppmärksamhet och vrede. Ytterligare en misshandelsfilm från den värmländska kommunen Kil har rört upp känslorna ytterligare. Och nu – ett misstänkt mord på en kvinna i samma kommun.

– Tankarna går först och främst till de anhöriga. Det är bedrövligt och man tänker på de anhöriga. Men vi kan inte föregripa polisutredningen. De måste få arbeta ifred, säger Anders Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Han sitter i sitt tjänsterum i Kils kommunhus och flankeras av Sigbrith Martinsson, biträdande kommundirektör, och Georg Forsberg (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

Utanför fönstret är arbetet i full gång med att föra upp ett nytt trygghetsboende.

– Rent allmänt upplevs Kil som en trygg och trivsam plats att leva och bo på. Så uppfattar medborgarna det, säger Anders Johansson.

”Ovanligt för Kil”

Men i sociala medier tycks bilden av kommunen ha blivit betydligt mörkare.

– Jag har sett materialet. Det är otäckt, och man kan konstatera misshandel, säger Georg Forsberg.

– Samtidigt så är det här ovanligt för Kil. Vidgar man vyerna så förkommer det här på andra platser också, det är viktigt att ha den balansen – att någon gång så snubblar ungdomarna, och nu råkar det komma tätt i just Kil.

Han berättar vidare att kommunen – redan förra hösten – fick information om att det var ”stökigt” på samhället.

– Det verkade vara två ungdomsgrupperingar som mätte sina krafter på något sätt.

Kommunledningen säger sig inte känna till orsakerna till oroligheterna.

Om att det skulle finnas rivalitet mellan nya kommuninvånare och infödda, säger Anders Johansson:

– Det är inte min bild. Vi har exempelvis en integrationsförening som jobbar med integrationsfrågor på frivilligbasis – där kyrkan finns med. Vi ser positivt på engagemanget – att det positiva är större än det negativa.

Kommunledningen menar att den följer utvecklingen, är beredd att vida åtgärder och att den är medveten om upprörda känslor i sociala medier.

– Det är klart att vissa saker som läggs ut i sociala medier inte är trevliga, och att det berör och engagerar människor. Inte minst nu då det hänt flera saker med kort mellanrum. Men vi vet inte om de har något samband eller om det är enskilda händelser, säger Anders Johansson.

Georg Forsberg fyller i:

– Den bild man får i sociala medier är en annan bild än den man får i mötet med människor – det är viktigt att komma ihåg det. Samtidigt som de här händelserna är oroväckande och tragiska, är det inte den generella bilden över livet i Kil.

Flera möten

Den senaste tidens händelser i kommunen har i alla fall resulterat i fler möten mellan olika myndigheter, enligt kommunledningen.

– Vi har regelbundna möten med polisledningen. Vi har även en förebyggandegrupp, som ska verka för en trygg miljö, där bland annat representanter från skolan och socialen ingår, säger Sigbrith Martinsson.

– Vi har haft vissa kvällar – då vi vet att det kan bli lite hallabaloo – då den här gruppen varit ute och fältarbetat, och träffat ungdomar.

Hon berättar vidare att kommunen inte sticker ut vad gäller brottsstatistiken, och hänvisar till uppgifter från polisen.

– Vi ligger snarare under – sett till vad man kan förvänta sig i en kommun som den här. Vår uppfattning är att Kil är en lugn plats att leva och bo på.