Massivt strömavbrott på Manhattan

Berörde 90 000 hushåll i centrala New York

Publicerad 2019-07-14

Ett omfattande strömavbrott mörklade delar av Manhattan i New York under flera timmar på lördagskvällen.

Tunnelbanetrafiken stördes ut, trafikljusen fungerade inte och neonskyltarna på ikoniska Times Square var svarta.

Avbrottet inträffade på dagen 42 år efter den stora mörkläggningen 1977.

Över 90 000 hushåll i Midtown och Upper West Side berördes som mest, rapporterar NBC News.

Skyskrapor, trafikljus och butiker slocknade runt klockan 19, lokal tid, samtidigt som plötsligt mörka restauranger och Broadway-teatrar fick utrymmas. Larmen om människor som fastnat i hissar började strömma in till räddningstjänsten.

“Vi uppmanar alla att undvika tunnelbanestationer under jord”, skrev lokaltrafikkbolaget MTA på Twitter.

Energibolaget Con Edison meddelade drygt tre timmar efter att felet uppstått att strömmen var på väg tillbaka till vissa kunder – och att de allra flesta skulle ha fått tillbaka strömmen vid midnatt.

Stadens räddningstjänst skriver på Twitter att en brand i ett ställverk på Manhattans västsida vid Hudson-floden kan vara orsaken.

Bjurman: ”Besvärligt och struligt”

Per Bjurman, Aftonbladets USA-korrespondent, berättar att förutom delar av tunnelbanan blev många verksamheter utan ström.

– Själv bor jag på östra Manhattan och har inte drabbats, vilket jag är väldigt tacksam för. Det blir jäkligt besvärligt och struligt när strömmen går här, säger han och fortsätter:

– Nu under den alltid lika heta och fuktiga sommaren är vi till exempel beroende av fungerande ac, och om man, som jag, bor på 48:e våningen vill man att hissarna fungerar.

Den 13 juli 1977

Avbrottet sker på samma datum, den 13 juli, som ett av New Yorks största strömavbrott någonsin.

Året var 1977. Klockan 21.30 den kvällen svartnade hela staden i samband med ett åskoväder. Först dagen efter återkom strömmen.

– Under det omtalade strömavbrottet på 70-talet utbröt plundring och annan kriminalitet, men det är det få som oroar sig för nu. New York är en annan stad i dag. Efter orkanen Sandy 2012, när halva Manhattan var utan ström i fem dygn, hände ingenting i den vägen, säger Per Bjurman.

– Det hindrar inte att det känns spöklikt i helt mörklagda Manhattan-kvarter om kvällarna.

Följ ämnen i artikeln