Abortklinik i Missouri överlever helgen

TT-Reuters

Publicerad 2019-06-01

Missouris enda kvarvarande abortklinik, i Saint Louis.

Den sista öppna abortkliniken i Missouri får fortsätta sin verksamhet, åtminstone några dagar till.

Kliniken i Saint Louis riskerar att förlora sin licens att utföra aborter, men en lokal domstol har beslutat att licensen ska fortsätta gälla fram till tisdag, när parterna ska upp i en domstolsförhandling.

Hälsovårdsmyndigheterna i Missouri har vägrat förnya klinikens licens eftersom de påstod sig inte ha kunnat fråga ut sju läkare vid kliniken som de säger utför potentiellt bristfälliga behandlingar.

– Det här är en seger för kvinnor över hela Missouri, men kampen är långt ifrån över, säger Leana Wen, ordförande i abortorganisationen Planned Parenthood.

Delstatens guvernör, republikanen Mike Parson, skrev förra veckan under den nya hårda abortlag som begränsar abort till de första åtta veckorna av graviditeten. Parson sade i en kommentar på fredagen att Missouri kommer att göra en juridisk prövning av klinikens "allvarliga hälso- och säkerhetsproblem".

Om domstolen inte förlängt licensen hade kliniken tvingats stängs vid midnatt till lördag, lokal tid, och Missouri hade blivit den första delstaten i USA utan abortkliniker på nära 50 år.