Boende i manifestation för flyktingfamiljer

Uppdaterad 2019-10-01 | Publicerad 2019-09-30

Arkivbild

På måndagskvällen samlades boende i Lomma och Bjärred för att protestera mot kommunens planer på att säga upp hyreskontrakt för flyktingar som bott i kommunen i två år eller mer.

– Vi vill ställa upp och ställa oss bakom den lista som kommunens rektorer skrivit. Vi tycker att man bör sätta barnen i centrum och vi tycker att Lomma kommun är en rik kommun, som borde kunna lösa det här, sade Bjärredsbon Rune Nilsson, till SVT Nyheter Skåne, före manifestationen.

Bakgrunden till protesten är ett upprop som 21 av kommunens rektorer skrev till kommunstyrelsen, den 19 september.

Uppropet löd:

”Mot bakgrund av den förhandsinformation vi har fått kring beslut som förväntas fattas i socialnämnden den 30 september kring etableringsstöd för familjer som nu nått tvåårsgränsen i Lomma kommun, vill vi skolledare i kommunen uttrycka en stor oro och förtvivlan. Genom att göra nyanlända familjer med permanent uppehållstillstånd hemlösa, lever vi, Lomma kommun, inte upp till den värdegrund vi säger att vi står för – öppenhet, respekt och ansvar.”

Manifestationen ägde rum utanför kommunhuset i Lomma, och senare under kvällen beslutade socialnämndens ordförande Susanne Borgelius att kommunens förslag skulle återremitteras och utvecklas.

I ett kort uttalande sade hon under måndagskvällen:

– Det står klart att skrivelsen skapat oro. Nämnden var därför överens om att återremittera ärendet till förvaltningen och att ärendet behöver konkretiseras och utvecklas.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln