Börsmäklare strejkar på lunchen till stöd för studenterna

Uppdaterad 2019-11-21 | Publicerad 2019-11-20

HONGKONG. Polisen håller upp en blå skylt där det står att demonstrationen är olaglig och kommer att slås ned med våld.

Ändå står folk kvar i sina kostymer och välstrukna blusar.

Anställda i finanskvarteren använder sin lunchrast för att stödja proteströrelsen.

Ena stunden är Peddler Street en vanlig gata i Hongkongs exklusiva finanskvarter.

På några minuter förvandlas den till arena för en massdemonstration.
Folk reser sin högra handflata i luften för att visa att de stödjer demokratirörelsens fem krav på Hongkongs lokala regering. Bland dem att det ska startas en oberoende kommission för att granska polisens brutalitet men också att hongkongborna ska få välja sin egen regeringen i direkt val.

i stället för att ledaren i praktiken ska utses av Peking.

– Fem krav. Vi accepterar inget annat, ropar folkmassan.
Men många slagord riktas också mot polisen.

När demonstranterna sprider ut sig över hela gatan och blockerar trafiken uppenbarar sig väldigt snabbt mängder av poliser i full kravallutrustning. De motar bestämt tillbaka folk upp på trottoarerna.

Polisen möts av en kör av bussvisslingar och burop. En kvinna bredvid mig ropar gång på gång samma slagord mot poliserna.

– Mördare, mördare.

Det är väldigt tydligt att det inte är några studenter som demonstrerar här. Detta är människor med välbetalda yrken hos de stora bankerna och finansfirmorna i det som är ett av världens största finansiella centra. Mitt emot där jag står ligger en stor Louis Vuitton-butik och på andra sidan korsningen stirrar loggan från Armani-varuhuset mot mig.

Den lokala Kina-styrda regeringen i Hongkong vill gärna måla ut proteströrelsen som ett gäng svartklädda, radikaliserade anarkister från universiteten. Något medelklassen vill motbevisa genom att demonstrera i finanskvarteren. Opinionsmätningar visar att över 80 procent av Hongkongs befolkning stödjer proteströrelsens krav.

Nicole, 36 är börsmäklare men så upprörd att hon ändå använder sin lunchtimme för att stå och skrika slagord.

– Polisvåldet måste få ett slut, säger hon genom den mörkgrå andningsmasken som både hjälper mot Hongkong dåliga luft och samtidigt gör det svårare för polisen att identifiera henne.

– De måste släppa studenterna, fortsätter hon. De är skyldiga offer för polisens oacceptabla brutalitet. De vill skrämma oss till tystnad men jag tänker inte låta mig skrämmas.

Just den här eftermiddagen är polisen burdus men inte överdrivet våldsam. Men en ung man råkar illa ut. Han bär på ett paraply vilket polisen tolkar som en symbol för de mer radikala demonstranterna. De trycker upp honom mot en vägg och begär att få söka igenom hans väska. Sedan släpps han efter att folkmassan krävt att polisen att göra just det.

I et försök att skingra folkmassan håller en polis med jämna mellanrum upp en stor blå skylt med text på kinesiska och engelska.

"Detta är en olaglig sammankomst. Skingra er eller vi kommer att ta till våld".
Ingen verkar dock låta sig skrämmas. Människor står kvar och ropar "Stå på Hong Kongs sida" och "Befria Hongkong".

Inte heller när ett stort antal piketbussar från polisen körs fram och parkera utefter gatan märks någon annan reaktion än att människor buar våldsamt.
En medelålders kvinna i en schackrutig kavaj argumenterar högljutt mot en polis som gör sitt bästa för att ignorera henne.

– Jag är så besviken på polisen, säger hon. De uppträder på ett fruktansvärt grymt sätt mot studenterna.

Hon slänger ut några ord på kantonesiska mot polisen som står närmast med en kravallsköld framför sig och visiret neddraget så att det inte går att se hans ögon. Sedan vänder hon sig åter mot mig.

– Jag är väldigt orolig för situationen i Hongkong. Det blir bara värre och värre. Våra friheter bryts ner bit för bit. Det finns nästan inget hopp.

Jag frågar om hon tror att det hjälper att hon demonstrerar.

Hennes blick förlorar sig för en stund i fjärran.

– Förmodligen inte. Men jag känner att jag måste göra motstånd. Vi kan inte bara låta Kina köra över oss.

En polis pekar demonstrativt mot sin klocka som för att provocera demonstranterna. Han vill visa att det är dags för dem att gå tillbaks till jobbet.

När folkmassan börjar tunnas ut en aning retirerar polisen och kör iväg i sina bussar.

För första gången möts de av applåder.


PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen