Migrant skjuten till döds vid grekiska gränsen

Uppdaterad 2020-03-03 | Publicerad 2020-03-02

Våldet trappas upp vid gränsen mellan Turkiet och Grekland.

Under måndagen sköts en man ihjäl när man försökte ta sig till Europa.

Samtidigt drunknade ett barn när en båt med migranter välte.

På måndagsförmiddagen svensk tid kom flera rapporter om att en man skjutits ihjäl vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Uppgifterna bekräftades sedan av turkiska säkerhetskällor, skriver Reuters.

BBC-journalisten Mughira Al Sharif har lagt upp en film på Twitter som visar hur en stor grupp människor skriker i panik kring en blodig man.

”En syrisk migrant sköts av grekisk gränskontroll när han försökte ta sig till till Grekland tillsammans med hundratals flyktingar. Han sköts i halsen vid 09.07 i närheten av Ipsala. Hans kropp fördes till Turkiet”, skriver Mughira Al Sharif.

Men uppgifterna dementeras av Grekland. Stelios Petsas, talesperson för regeringen, kallar rapporterna för ”fake news” på Twitter.

Oroligt vid gränsen

Dödsfallet är det första sedan Turkiet i helgen tog beslut om att öppna gränsen mot EU. President Erdogan var då tydlig med att landet inte längre tänker hindra flyktingar som vill ta sig till Europa via havs- eller landvägen.

Beskedet har väckt hopp för tusentals syriska migranter som tagit sig till den grekiska gränsen. Enligt FN anlände 13 000 migranter till gränsen i lördags. Ytterligare 2 000 anlände på söndagsmorgonen, enligt TT.

Samtidigt har Grekland stärkt sin gränskontroll och flera sammandrabbningar mellan migranter och grekisk polis har uppstått. Personer som kastat stenar och metallföremål mot polisen har beskjutits med tårgas.

– I går gjordes 9 600 försök att kränka våra gränser och alla hanterades framgångsrikt, sa Greklands vice försvarsminister till tv-kanalen Skai.

Barn drunknade

Hundratals migranter har även försökt nå EU via sjövägen. På måndagsmorgonen kantrade en båt med 48 personer i hamnen vid den grekiska ön Lesbos, rapporterar ANT1 News.

Enligt sjöfartsministeriet färdades båten tillsammans med en turkisk bogserbåt längs öns kustgräns. När kustbevakningen närmade sig, och båten kommit in i grekiskt territorium, välte den.

Ett barn drunknande vid händelsen.

Ytterligare ett barn, som uppges ha varit i kritiskt tillstånd, fick föras till sjukhus. De andra passagerarna kunde räddas av kustbevakningen.

EU kallar till krismöte

Turkiets beslut om att öppna gränserna kommer efter att 33 turkiska soldater dödades i en flygbombning i den syriska staden Idlib.

Enligt experter ska beslutet ses som ett maktspel från Erdogans sida, både för att få stöd från Nato i stridigheterna men också för att Europa ska hjälpa till att ta emot flyktingar.

I veckan har EU-ländernas utrikesministrar kallats till ett krismöte med anledning av upptrappningen i Syrien.

Följ ämnen i artikeln