Giesecke: Första gången jag kan säga vad jag vill

Före detta statsepidemiologen tror restriktionerna blir kvar hela sommaren

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2020-04-23

Johan Giesecke tror smittspridningen går snabbare än Folkhälsomyndighetens omtalade modellering pekar på – och att restriktionerna blir kvar över sommaren.

Det säger den före detta statsepidemiologen i en intervju där han även pratar om den upplevda sprickan med Folkhälsomyndigheten gällande smittspridningen.

– Det är första gången i mitt yrkesliv jag kan säga vad jag vill, men jag tog i lite där, medger han.

När Folkhälsomyndigheten presenterade sin korrigerade modellering av smittspridningen i Stockholm gick det att dra två tydliga slutsatser.

  • I dagsläget beräknas 500 000 av cirka 2,35 miljoner stockholmare i länet smittats med covid-19. Drygt 21 procent av befolkningen.
  • Om en vecka, 1 maj, beräknar man att den siffran ska vara 26 procent, vilket motsvarar cirka 610 000 smittade invånare.

Analyschef Lisa Brouwers vill inte se längre fram i tiden än så men säger att det ser ut som att smittspridningen nu snarare är en platå än en tydlig topp.

Den före detta statsepidemilogen Johan Giesecke har fortfarande en viss rådgivande roll till Folkhälsomyndigheten och till Anders Tegnell.

– Det ser ut att fortsätta i samma nivå med en väldigt intensiv smittspridning, säger hon.

Samtidigt skulle takten på drygt 110 000 beräknat smittade i veckan tyda på att den så kallade flockimmuniteten på 50–60 procent smittade är sex till åtta veckor bort. Längre fram än vad bland annat före detta statsepidemiologen Johan Giesecke tidigare pekat på när han pekat på mitten av maj som tänkbar smittinbromsning.

En hållning han står fast vid när Aftonbladet når honom.

– Jag tror det kommer gå fortare än så. Hastigheten i smittspridningen är normalt sett snabbast mellan 20 och 40 procent. I början går det långsamt och sen fortare och fortare tills man når cirka 50 procent. Jag tror att det går fortare än sex, sju veckor.

Samtidigt pekar Folkhälsomyndigheten på att det är mer av en platå i hastigheten, du tror ändå farten kommer öka?

– Vi kan nog ligga på topphastigheter nu för ofta ser man en snabbare smittspridning från cirka 20 procent. Jag har haft fel förr, men jag tror det kommer gå snabbare.

Rådgiver Folkhälsomyndigheten

Johan Giesecke har fortfarande en viss rådgivande roll hos Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell, som han en gång anställde. Han medverkar enligt egen utsago ännu på en del möten på myndigheten.

Därför var det många som höjde på ögonbrynen när de läste ett uttalande från den före detta statsepidemiologen i Kvällsposten där han sa att: ”Nästan all smittspridning är från någon som inte märker att han eller hon har sjukdomen till någon annan som inte heller märker det.”

En teori som går helt emot Folkhälsomyndigheten som säger att bara ett fåtal som smittar är asymtomatiska.

Anders Wallensten under torsdagens pressmöte.

– Jag undrar om han verkligen menar det. Jag tror ni får ta det med Johan igen, så är inte vår uppfattning, sa biträdande statsepidemiologen Anders Wallensten till Aftonbladet i dag.

Så, hur låg det till, Johan Giesecke?

– Nej, jag tog i lite där. Den smittsamme kan ha symtom, men snarare att man inte uppsöker sjukvård för dem. Det är i den gruppen smittspridningen sker främst.

Du tog i lite extra?

– Ivar Arpi (ledarskribent red. anm.) i Svenska Dagbladet skrev att jag kan säga vad jag vill, det är ändå inte mitt huvud som ryker och det stämmer till viss del. Men jag säger inte emot Folkhälsomyndigheten här. Vi ska inte överdriva den skillnaden.

Finns det en poäng att dra något lite längre för att göra en poäng menar du?

– Det är första gången jag kan göra det, så för mig är det så. Förut har jag varit anställd av WHO, Smittskyddsinstitutet eller ECDC, där jag måste säga vad man kommit överens om, inte vad jag själv kanske vill.

Du menar att du kan tillåta dig att ta i lite mer än om man jobbar för myndigheten?

– Ja, på en myndighet måste man vara mer exakt. Den biten slipper jag, jag kan dra lite längre slutsatser.

Stockholmare njuter av vårsolen i Vasaparken under torsdagen.

Vi låter Johan Giesecke göra just det, blicka framåt utan oket från myndighetens krav på exakthet.

Vad betyder det om vi når flockimmunitet i Stockholm i maj för restriktioner och åtgärder?

– Det kommer inte spela så stor roll, hälften är fortfarande osmittade. De här restriktionerna kommer vara kvar i månader, jag tror inte det är över med alla restriktioner förrän efter sommaren.

Först efter sommaren kommer vi kunna resa som vi vill i landet och umgås i större grupper än 50?

– Ja, jag tror det. Däremot kommer vi inte kunna resa utomlands, det handlar inte om Sveriges gränser utan andra länders.

PODD Så nedmonterades Sveriges beredskap

Den svenska beredskapen har monterats ned rejält de senaste åren. Skälet är att vi inte känt oss hotade av en främmande makt. Därför har vi inte längre stora lager av till exempel skyddsutrustning och mediciner. Så hur ser beredskapen ut i landet och hur beredda var vi på den kris som vi nu går igenom? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen