Därför blir det inget världskrig

Attacken i kombination med Trumps oberäknelighet gör att det finns anledning att känna allvarlig oro över världsläget.

Men inte panik.

De hittills måttfulla reaktionerna från Ryssland och Iran talar inte för att något världskrig omedelbart står för dörren.

Ryssland och Iran verkar se USA:s robotanfall för vad det enligt Trump är. En isolerad attack som inte kommer att följas av nya såvida Syriens president Bashar al-Assad inte använder kemiska vapen igen.

De förhållandevis milda reaktionerna kan också komma sig av att Pentagon enligt egen utsago vidtog extraordinära åtgärder för att undvika att några ryska soldater dödades.

Så länge framförallt president Putin agerar lugnt och sansat kan världen andas ut en smula.

En fara med attacken är risken att USA och Ryssland hamnar i en direkt militär konfrontation i Syrien. Särskilt sedan Ryssland som svar på attacken sagt upp avtalet där de två informerar varandra om var man bombar så att ingen av misstag ska skjuta ner ett ryskt eller amerikanskt plan.

Kriget rullar vidare

Men så länge Trump inte bryter sitt löfte om att det var en enstaka operation ändras väldigt lite på marken i Syrien. Assad har fortfarande stärkt sin ställning avsevärt jämfört med hur läget var innan Ryssland hoppade in i bombkriget på regimens sida under hösten 2015.

Attacken har kanske förstört en flygbas men det finns många andra från vilka Assad och Ryssland kan fortsätta sina bombningar mot de oppositionella rebellerna. Kriget kommer att rulla vidare som tidigare men med Trumps skugga hängande över det.

För att dynamiken i kriget helt ska ändras krävs att USA är berett att gå in militärt på ett mer kraftfullt och långvarigt sätt.

Oron rör mest hur USA:s attack kommer att påverka världsläget på medellång sikt.

Stopp för islossning

Innebär tomahawkmissilerna att den förväntade islossningen mellan Trump och Putin inte blir av?

Initialt känns ett militärt samarbete mot Islamiska staten, IS, uteslutet efter angreppet men om inga nya bråk tillstöter kanske de två ändå kan göra upp. Se hur Putin blev sams med Erdogan på hyfsat kort tid sedan Turkiet skjutit ner ett ryskt stridsflygplan för ett drygt år sedan.

Vad blir Kinas reaktion? Trump beordrade attacken samtidigt som han tog emot Kinas president Xi Jingping på sitt lantställe i Florida. Budskapet i den tajmingen kan Xi knappast ha missat.

Trump vill att Kina ska dra åt tumskruvarna mot Nordkorea så att landet upphör med att försöka framställa kärnvapen och robotar som har kapacitet att nå USA. Gör attacken att Xi viker sig för den önskan?

Mer oberäknelig än Trump

Nordkoreas diktator Kim Jong-un är den ende ledare i världen som i dag är mer oberäknelig än Trump. Alla larmklockor borde rimligen ringa i hans huvud. Trump sa bara häromdagen att om inte Kina agerar ihop med USA för att få stopp på kärnvapenprogrammet som kommer USA att fixa saken på egen hand. Ett illa dolt hot om militär aktion.

Regimen i Pyongyang är sällsynt paranoid även i normala fall. Nu kan de i värsta fall agera militärt mot Sydkorea hellre än att vänta på ett amerikanskt anfall.

Detta är den enskilt största risken för att Trumps engångsattack ska få följder som hotar säkerhetsläget i världen.

Riskfaktor

Trumps oberäknelighet är en annan riskfaktor. Om det räcker med att presidenten ser något på tv som upprör honom för att han ska bomba på andra sidan jordklotet så innebär de en väldigt farofylld världsordning.

Förr nöjde sig Trump med att twittra sitt missnöje. Ska han börja bomba nu?

Min magkänsla är att oavsett vad människor anser om Trump så är det många som tycker det var rätt att slå till mot Assad. En misstänkt krigsförbrytare som alltför länge ostört kunnat slakta sitt folk. Den känslan av belåtenhet kommer snabbt att vika för förnyad frustration över att dödandet och krigsbrotten fortsätter. Det är inte alls säkert att attacken gör att kriget tar en ny vändning.

Smisk på fingrarna

Trump gav Assad smisk på fingrarna men inte mer än så.
Även om många känner att aktionen var moraliskt riktigt så finns det skäl att ifrågasätta den ur folkrättslig synpunkt. Med vilken rätt bombar USA Assadregimen?

USA har inte förklarat krig mot Syrien som man gjort med IS.

Om Trump fått ok av FN:s säkerhetsråd hade det varit en annan sak. Men det skulle aldrig hända eftersom Ryssland och Kina lägger in sitt veto mot alla militära operationer riktade mot Assad.

Att urholka folkrätten är allvarligt. Nästa gång kan det vara Ryssland eller Kina som bryter mot den och då blir det svårare för omvärlden att ryta till.

Det är därför Sverige avstår från att applådera Trumps attack trots att många säkert sympatiserar med den.