USA:s skräck: Ukraina övergav taktiken – det gynnar Putin

Publicerad 2023-08-03

Den amerikanska taktiken misslyckades när motoffensiven drogs igång.

Nu har Ukraina gått tillbaka till sin gamla strategi på slagfältet.

Men USA oroar sig för att det spelar Putin i händerna, skriver New York Times.

Följ ämnen
Ukraina

Motoffensiven drog igång i början av juni, men stötte snabbt på problem. I en intervju med BBC erkände president Zelenskyj att den gick långsammare än önskat på grund av alla ryska minor.

– Vissa människor tror att det här är en Hollywood-film och förväntar sig snabba resultat. Det är det inte. Människors liv står på spel, sa han.

Enligt New York Times led Ukraina stora förluster när de använde amerikansk krigföring på slagfältet. Nio brigader – totalt 36 000 soldater – har tränats och beväpnats av USA och dess allierade, men framryckningen försvårades av de täta minfälten. Flera enheter slogs ut av ryskt artilleri och helikoptrar, andra tvingades retirera.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Förlorade 20 procent

Under offensivens första två veckor blev så mycket som 20 procent av den uppbådade ukrainska vapenarsenalen förstörd eller skadad. Det inkluderar moderna stridsvagnar och pansarfordon från väst, uppger NY Times.

Zelenskyj intervjuades av BBC den 21 juni. Redan då gick det att ana en spricka mellan Ukraina och Nato i synen på hur motoffensiven ska gå till.

– Oavsett vad vissa skulle vilja, inklusive försök att pressa oss, kommer vi med all respekt att avancera på slagfältet på det sätt som vi anser är bäst, sa han.

Nu har de ukrainska befälhavarna övergivit USA-taktiken och gått tillbaka till sin gamla, skriver NY Times. I stället för att försöka plöja genom minfält attackerar de ryska försvarsställningar på avstånd med artilleri och missiler.

Samtidigt samlas allt fler trupper vid frontlinjerna i södra Ukraina och en andra våg av USA-tränade soldater gör nu mer småskaliga attacker för att försöka tränga igenom de ryska försvarsställningarna.

Ukrainska soldarter vid fronten.

Ses som tydlig signal

NY Times konstaterar att det ukrainska taktikbytet är en tydlig signal till Nato och ifrågasätter om träningen i väst – mellan fyra och sex veckor lång – har varit tillräcklig.

Michael Kofman, militäranalytiker och expert på rysk krigföring, uppger för tidningen de amerikanska förhoppningarna kan ha varit för optimistiska.

– Motoffensiven har inte misslyckats i sig, den kommer fortsätta i flera månader in på hösten, säger han.

– Problemet var antagandet att ukrainska enheter med några månaders träning skulle omvandlas till att strida som amerikanska styrkor, och leda anfall mot ett välförberett ryskt försvar, snarare än att hjälpa ukrainarna att kriga på det sätt de känner till.

Rysslands president Vladimir Putin.

Oron: Spelar Putin i händerna

Putin har på sistone signalerat att den ryska taktiken är att vinna genom att vänta och trötta ut de ukrainska styrkorna. Nu oroar sig USA för att Ukrainas återgång till de gamla metoderna spelar honom i händerna och att artilleriammunitionen ska sina i ett långt utnötningskrig, skriver NY Times.

Den amerikanska strategin bygger, enligt tidningen, på att Ukraina måste gå på offensiven genom kombinerade attacker med infanteri, pansar och artilleri. Till skillnad från i den toppstyrda ryska krigsmakten ska enskilda soldater och befälhavare kunna ta snabba beslut på marken.

USA insisterar fortfarande på att anfall är bästa försvar, enligt NY Times uppgiftslämnare. Frågan är bara när.

– Ukraina har en betydande mängd av stridskrafter som de ännu inte har satt in i kriget. De försöker välja rätt tillfälle när det ger maximal effekt på slagfältet, sa president Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan förra veckan.

Ukrainska soldater skyddar öronen vid bombnedslag.