Riskfylld retur väntar svenske astronauten

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2024-02-08

Svenske astronauten Marcus Wandts rymdäventyr närmar sig sitt slut. Den riskfyllda färden tillbaka till jorden avslutas – om allt går planenligt – med ett plask i havet.

– Den största risken är under återinträdet, säger Johan Köhler vid Rymdstyrelsen.

Marcus Wandt lämnade på onsdagseftermiddagen ISS efter 17 dagar på rymdstationen. På grund av vädret har avfärden i kapseln Dragon skjutits upp flera gånger.

Planen är att inträda i atmosfären på fredagseftermiddagen. Tiden är inte huggen i sten. Astronauterna kan tillbringa relativt lång tid i kapseln i väntan på rätt tillfälle om det skulle behövas.

Extrem värme

Rymdstyrelsens forskningschef Johan Köhler säger att återinträdet i atmosfären är det mest riskfyllda momentet. Den 1 februari 2003 slets rymdfärjan Columbia sönder i atmosfären och alla sju ombord omkom.

Dragonkapseln slår på sina motorer i 17 minuter för att bromsa farten, och vänder sedan med nosen uppåt för att rikta värmesköldarna nedåt.

Ett hål i värmesköldarna kan bli dödlig. Det blir så varmt kring kapseln, uppemot 1 600 grader, att luften blir till plasma.

– Då kan man inte sända radio till och från kapseln. Det är några minuter då man faktiskt inte kan få reda på hur det går. Man får invänta att kapseln bromsat in, säger Köhler.

Viktig vinkel

Enligt europeiska rymdstyrelsen ESA är vinkeln extremt viktig. Är den för brant kan krafterna slita sönder kapseln. Är den för flack färdas kapseln mycket längre än tänkt och slår ner på fel plats, eller så tar färden för lång tid, så att värmeisoleringen hinner brinna upp och temperaturen i kapseln blir för hög. Är banan alldeles för flack kan kapseln hamna i temporär omloppsbana igen, träda in i atmosfären omkring en timme senare, och landa på en annan plats än tänkt.

Kan sjunka

Experter bevakar noggrant vädret utanför Floridas kust. Främst vill man undvika åsknedslag i kapseln på väg ned, liksom för höga vågor på havet.

– Om det är för oroligt hav så kan det leda till att det blir problem att plocka upp kapseln. Är det riktigt dåligt kan den sjunka, säger Köhler.

En krånglande fallskärm skulle också kunna bli förödande. De beskrivs som några av världens säkraste av tillverkaren Space X, men uppskjutningen försenades efter avvikelser på just fallskärmarna.

– Det behöver man inte läsa in någonting i. Snarare ska man ta det som intäkt, att man tar det säkra före det osäkra. Man chansar inte, säger Köhler.

Efter att kapseln plockats upp med båt väntar undersökningar i USA, innan astronauterna reser till ESA:s anläggning i Köln för vidare tester.

Följ ämnen i artikeln