Ilona satt i soffan när röken bolmade in: ”Snart kommer vi inte känna något mer”

Publicerad 2023-01-09

Ilona Bolin Olsson, 80, befann sig på femte våningen när branden rasade i flerfamiljshuset i Vasastan i Stockholm.

– Jag trodde vi skulle brinna inne. Jag sa att det kommer gå fort och att vi snart inte kommer känna något mer, säger hon.

Dagen efter branden i Vasastan i Stockholm luktar det fortfarande bränt på platsen. Dörren in till lägenheten där branden bröt ut liksom korridoren utanför är totalförstörd och kolsvart av all brandrök.

Polisen håller fortfarande avspärrningar runt byggnaden i väntan på en teknisk undersökning.

– Den kommer tidigast att kunna påbörjas i morgon bitti, det är fortfarande för varmt där inne, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen.

”Snart kommer vi inte känna något”

I trapphuset står Ilona Bolin Olsson, 80. Hon har bott i huset i 22 år och satt vid sin dator i går, uppe på femte våningen, när hon plötsligt kände lukten av något bränt.

– Jag trodde först det var skrivaren till min dator som börjat brinna. Men sen öppnade jag balkongdörren, det skulle jag inte ha gjort. Det bara bolmade in rök, säger Ilona Bolin Olsson.

Enligt räddningstjänsten startade branden i lägenheten på bottenvåningen i flerfamiljshuset. Branden spred sig inte vidare förutom till korridoren utanför. Men kraftig rökutveckling spred sig upp till alla sju våningar i huset genom såväl fönster som ventilation och dörrar, enligt räddningstjänsten.

– Jag tog mina tre hundar och satte mig i soffan. Jag trodde vi skulle brinna inne. Jag sa till dem att det kommer gå fort och att vi snart inte kommer känna något mer, säger Ilona Bolin Olsson.

Senare kunde hundarna evakueras från balkongen av en brandman på skylift, och både dem och Ilona klarade sig undan branden oskadda.

Hon berättar även att hon hörde skrik från andra som befann sig i lägenhetshuset.

Grannar bankade på varandras dörrar för att informera varandra. Andra boende tejpade för ventilationsuttag och stängde in sig i olika rum.

Flera kunde inte ta sig ut

På fjärde våningen befann Agnetha Styrwoldt-Alfeims föräldrar på 90 respektive 92 år. Med fönster som vetter ut mot gatan i samma riktning som lägenheten som brann, kunde de se den kraftiga rökutvecklingen utanför.

– Jag åkte hit direkt när pappa ringde. Jag stod uppe på kullen mitt emot huset med dem i telefonen. Jag kunde se dem genom fönstret hela tiden, samtidigt som jag såg alla brandbilar och stegbilar som jobbade utanför, säger Agnetha Styrwoldt-Alfeim.

Även Karin Runelind bor i huset. Hon beskriver gårdagens händelse som fruktansvärd och berättar att räddningstjänsten bröt upp dörrar i sökandet efter personer. Flera har också fått flytta in på ett hotell i närheten eftersom den kraftiga röken skadat många lägenheter, berättar hon.

Flera personer ska också ha fastnat på olika platser inne i byggnaden och kunde inte ta sig ut när branden rasade, berättar boende som Aftonbladet pratar med.

Karin Runelind.

Hoppade från lägenheten

Larmet inkom till SOS Alarm klockan 14.30 och fyra minuter senare var första brandbilen på plats.

Minst en person hoppade från sin lägenhet och när räddningstjänsten kom till platsen låg personer skadade ute på gatan, enligt räddningstjänsten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kallades nationella insatsstyrkans och piketens särskilt utbildade sjukvårdare till platsen för att bistå i räddningsarbetet.

Totalt lyckades räddningstjänsten få ut 20 personer ur byggnaden, enligt Björn Westerdahl, kommunikationschef vid Stockholms brandförsvar.

– Vi sökte igenom källare och upp till sjunde våningen och kunde med hjälp av stegbil både från husets utsida och från innergården få ut medvetslösa personer och andra vid medvetande, säger Björn Westerdahl.

Totalt ska sju personer ha sjukhusvård varav fem personer ha skadats allvarligt, enligt polisen.

Det är ännu oklart var som orsakat branden. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet och grovt vållande till kroppsskada.

– I utredningsarbetet kommer förhör hållas med olika personer, men det är ingen frihetsberövad i nuläget, säger Per Fahlström.

Följ ämnen i artikeln