Moralpolisen i Iran anklagas för ny misshandel – flicka i koma

Publicerad 2023-10-04

Människorättsorganisationen Hengaw organization for human rights har uppmärksammat fallet och delat bilder på flickan.

Armita Garawand, 16, skadades svårt i Teherans tunnelbana under söndagen.

Flickan vårdas nu på sjukhus och ska ha hamnat i koma.

En organisation som arbetar för kurdiska rättigheter menar att hon misshandlats av moralpolisen, något myndigheterna förnekar.

Följ ämnen
Iran

Armita Garawand, en student i Irans huvudstad, skadades svårt på tunnelbanan under söndagen. Enligt den norsk-kurdiska människorättsorganisationen Hengaw organization for human rights, ska flickan ha misshandlats av Irans moralpolis, rapporterar ABC News.

Skadades i tunnelbanan

Övervakningsmaterial från tunnelbanan visar hur flickan tillsammans med några vänner steg på tunnelbanan utan att bära slöja. En stund senare bars flickan ut från vagnen. I övervakningsbilderna, där delar av filmen klippts bort syns hur räddningspersonal anlände och bar iväg den medvetslösa flickan.

Tehrans tunnelbanemyndighet förnekar att något fysiskt övergrepp har skett.

Nyheten om den medvetslösa flickan började spridas efter att en Londonbaserad iransk journalist beskrivit händelsen på X, tidigare Twitter.

”Poliserna fick tag i dem och knuffade flickan, hon slog i huvudet och svimmade”, skriver journalisten på X.

Myndigheterna menar samtidigt att flickan svimmade på grund av lågt blodtryck och att polisen inte varit inblandad i situationen. I en intervju med iransk statsmedia säger Armita Garawands pappa att familjen tittat på filmerna av händelsen och är säker på att det handlar om en olyckshändelse.

Teheran. Arkivbild.

Moralpolisen tillbaka på gatorna

Den iranska moralpolisen avvecklades efter de landsomfattande protesterna efter Masha Aminis död för lite drygt ett år sedan. I somras kom beskedet att styrkorna som ska se till att kvinnor bär slöja i offentligheten återinsatts på gatorna.

– Polisen kommer att starta bil- och fotpatruller för att varna, åtala och lagföra dem som inte lyder polisens order och ignorerar konsekvenserna av att klä sig mot normerna, sade Saeed Montazerolmahdi, talesperson för polismyndigheten, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

I september förra året dog Masha Amini efter att ha förts bort av moralpolisen. Hon ska enligt uppgifter ha misshandlads i häktet så allvarligt att hon hamnade i koma. Amini fördes till sjukhus där hon dog av sina skador.

Totalt har över 500 personer dödats i de omfattande protesterna och runt 20 000 personer gripits.

Följ ämnen i artikeln