Nyårsprognosen – timme för timme

Publicerad 2022-12-30

Vackert och soligt i norr – och regn i söder.

Nyår blir en väldigt blöt helg för de flesta svenskar.

– Eftersom det också ska blåsa ordentligt, får man nog klä på sig ordentligt vid tolvslaget, säger meteorologen Mikael Luhr.

Grattis alla svenskar som bor i norra halvan av Sverige.

Här blir det nämligen en fin nyårshelg att se fram emot. Även om det kommit en hel del snö under dagarna, så ser det ut att lätta och bli en nyårsafton med lätt snöfall och klart väder.

– Nyårsdagen blir också klar med fint väder längs Norrlandskusten och fjällkedjan. Räkna med 5–10 minusgrader, säger Mikael Luhr på Klart.

”Bra att pälsa på sig”

På skidorterna kan det bli en del moln, men framför allt väldigt blåsigt med vindar från Norska havet som gör att det känns kallare än temperaturen visar.

Men även här kan det bli solglimtar. I södra Sverige är det milt och regn som gäller.

På nyårsaftons morgon drar ett regnområde in över Svealand och Götaland och ett annat lägger sig mitt på dagen över västkusten, Skåne, Halland och Blekinge.

Senare letar sig det regnområdet upp över östra Svealand – som alltså får en extra regnig nyårsafton.

– Det ser tyvärr ut att bli en hel del regn just under tolvslaget och i Skåne kan det bli upp emot 10 grader varmt när vi går in ett nytt år, säger Mikael Luhr.

Men även om det är milt och regnigt, så kan det blåsa rätt ordentligt även i södra Sverige.

– Det är nog bra att pälsa på sig ordenligt om man ska ut vid tolvslaget. Molnen beräknas ligga på en höjd från 300 meter till 1,5 kilometer – vilket betyder att chansen att få se fyrverkerier är god.

De flesta raketer exploderar på en höjd av 50–300 meter upp i luften.

– Eftersom det blir blåsigt är det heller inget lågt molntäcke som skymmer sikten, säger Luhr.

Ta det lugnt på vägarna

På nyårsdagen fortsätter det milda, blåsiga och regniga vädret i södra Sverige.

Det kan bli besvärligt i Mellansverige där regn blandas med snöfall allt eftersom temperaturen pendlar mellan plus- och minusgrader.

– Ska man färdas med bil på nyårsdagen i Dalarna, Värmland, Västmanland eller Uppland bör man ta det lugnt.

Även kring Gävletrakten kan väglaget vara besvärligt när vädret växlar mellan att vara blött och frysa på.

Trafikmässigt får i övrigt norra Sverige under nyårshelgen ett ”vanligt” vinterväglag och i södra Sverige blir det blöta vägar utan större risk för halka.

Var försiktig på isen

För alla som ger sig ut på isar under nyårshelgen är det extra viktigt att verkligen kolla hur bärande isen är. Det ser ut som de flesta isar från Svealand och uppåt ligger kvar – men snöbladat regn kan göra isarna skrovliga och det milda vädret dem förrädiska.

– Man får vara beredd på att isen skiftar från dag till dag. Även om det varit bra förhållanden en dag, så kan nästa vara annorlunda. Kolla alltid upp detta noga, säger Mikael Luhr.

Kalla, soliga dagar

Nästa vecka blir fortsatt mest ostadigt och milt i Götaland medan det i Norrland och stora delar av Svealand blir ett par kallar dagar med en del sol i mitten av veckan.

Men till nästa helg letar sig mild luften upp över hela landet igen och med det följer regn och snö.

Följ ämnen i artikeln