Övervikt fördel för covidsjuka vid intensivvård

Linnea Bergman/TT

Publicerad 2022-12-21

Överviktiga covidpatienter har större chans att överleva intensivvård än normalviktiga, visar en ny svensk studie.

– Vi blev först förvånade över resultatet, säger läkaren Ingrid Didriksson.

Fetma klassas som en riskfaktor för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och behöva intensivvård.

Men bland de överviktiga som fick intensivvård under pandemin i Skåne var inte dödligheten högre än i andra grupper, visar en ny studie från Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

I själva verket var det tvärtom.

– De som hade högst överlevnad låg strax över 30 i BMI, runt 33–34. Det är en ganska rejäl övervikt, säger Ingrid Didriksson, överläkare inom intensivvård på Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet, som har lett studien.

I studien följdes 498 patienter som vårdades inom den skånska intensivvården från maj 2020 och ett år framåt. 305 av patienterna överlevde.

Flera orsaker

Att dödligheten faktiskt var lägre bland patienterna med övervikt kan ha två orsaker, enligt Ingrid Didriksson.

Den ena orsaken tros vara att överviktiga patienter har ett energiöverskott, vilket kan vara en fördel vid den här typen av vård.

Den främsta orsaken tros dock vara att de överviktiga patienterna inte hade en lika svår covid-sjukdom i lungorna när de lades in. I stället hade de svårt att andas just på grund av sin övervikt.

– När vi lade dem i respirator kunde vi ganska enkelt ta bort den delen av andningssviken som hade med övervikten att göra, säger Ingrid Didriksson.

– Det kan man jämföra med dem som kom till intensivvården och var normalviktiga med jättesjuka covidlungor. För dem hade vi svårare att snabbt förbättra andningen med hjälp av respirator.

Inledningsvis blev forskarna förvånade över resultatet. ´´

– Vi hade fått med oss hela tiden att det var en stor nackdel att vara kraftigt överviktig. Men när vi sökt i litteraturen har vi sett att det här stämt även med andra svåra infektionstillstånd, säger Ingrid Didriksson.

Ökad risk vid 60

En annan av studiens slutsatser var att risken för att inte överleva covid-19 tycktes öka redan vid 60 års ålder.

– Det är mer välkänt att hög ålder är tydligt negativt vid covid-19. Det som vi var lite förvånade över här var att överdödligheten kom så tidigt, redan vid 60-årsåldern började man se ett tydligt mönster, säger Ingrid Didriksson.

I studien såg man även att dödligheten nästan fördubblades under den period då vården var som mest belastad och alla intensivvårdsavdelningar i Skåne var fullbelagda, i januari 2021.

Om det beror på vården eller om patienterna på intensiven var sjukare under belastningstoppen vet man inte.

– När trycket är så hårt kanske man nödgas att sålla ännu hårdare kring vilka patienter som man tar emot från vårdavdelningarna. Vi tyckte inte att vi gjorde det, och vi kan inte se det i våra data. Men det kan kanske ändå vara så. Sållningen var inte att man valde bort vissa svagare patienter, utan att de möjligen var ännu sjukare, säger Ingrid Didriksson.

Under näst år kommer en annan delstudie i samma projekt som handlar om återhämtning efter svår covid-sjukdom, och där patienter som överlevde intensivvården har följs upp.