Smittan ökar – men Wold lugnar: ”50 gånger mindre smitta”

Publicerad 2020-09-27

Efter en lugnare period ser man nu en fördubbling av antalet nya coronafall den senaste tiden i Stockholm.

Men vi är fortfarande långt från den höga smittspridningen vi hade under våren.

– Vi är i ett läge nu där vi har ungefär 50 gånger mindre smitta än under toppen i våras, säger Agnes Wold.

De senaste veckorna har antalet nya konstaterade fall av corona per vecka fördubblats i Region Stockholm. Men situationen på ett nationellt plan är långt ifrån så illa som den var under toppen i våras.

– Vi är i ett läge nu där vi har ungefär 50 gånger mindre smitta än under toppen i våras, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.

Under det läge då smittan var som värst togs det betydligt färre prover än vad det görs i dag. Något som gör det lite komplicerat att jämföra smittotalen i dag och i våras.

– Under den svenska epidemins topp hade vi uppskattningsvis mellan 10 000 och 30 000 fall per dag. Nu är vi nere på en nivå mellan ungefär 200 och 400 fall per dag, säger Agnes Wold.

Enligt Agnes Wolds uträkning är smittan ändå 50 gånger mindre än när det var som värst i Sverige.

”Allvarlig” ökning i Stockholm

Även om situationen i Sverige är långt ifrån den som var i våras så visar den lokala statistiken från Region Stockholm en fördubbling av nya fall de senaste veckorna.

– Det vi ser nu är ett trendbrott. Vi har gått från en stabil nivå, till en liten ökning under sensommaren och det vi ser nu är en oroande och allvarlig ökning. Smittan verkar vara på väg uppåt, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Stockholm.

Varför smittan går upp i Stockholm just nu vet hon inte.

– Det är ju spekulationer. Men nu när det börjar bli mörkt och kallt träffas vi inomhus igen. Och när vi gör det så ökar risken för att smittas, säger hon.

En annan anledning kan vara att fler har gått tillbaka sin arbetsplats efter en tid av semestrar och arbete hemifrån. Det som nu gäller för att minska smittan är att följa de rekommendationerna som finns.

– Vi får se det här som en väckarklocka. Det som gäller är det vi har sagt sedan början på pandemin: om ni ska träffas, gör det då på avstånd, om ni börjar känna er sjuka: stanna hemma och tvätta händerna och håll avstånd, säger hon.

Familjekarantän kan bli verklighet

En lokal restriktion angående en slags familjekarantän har diskuterats i Stockholm. Det innebär att den som bor med någon som är smittad av viruset ska stanna hemma. Något beslut har inte fattats kring det men Maria Rotzén Östlund säger att det fortfarande diskuteras.

– Det behöver inte vara något negativt. Det är ju ingen fotboja vi pratar om utan man ska stanna hemma från arbetet om man bor med någon som är sjuk, säger hon.

Om det har diskuterats några andra lokala restriktioner och vilka de i så fall är kan Maria Rotzén Östlund inte svara på i dagsläget.

Skyddsutrustning för covid-19.