Klart för nyval i Storbritannien

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-04-19

Theresa May vill undvika ett parlamentsval mitt under förhandlingarna om att lämna EU.

Inför dagens omröstning har det mesta pekat på att parlamentsledamöterna i underhuset skulle säga ja till nyval.

En förkrossande majoritet sa ja – bara 13 parlamentsledamöter röstade nej.

Theresa May i parlamentet.

– Jag tror att det ligger i Storbritanniens nationella intresse att hålla ett nyval, sade premiärminister Theresa May under dagens avslutande debatt.

May lyckades få underhuset med sig. 522 parlamentsledamöter röstade för ett nyval, mot 13 som röstade nej.

Överraskade igår

Det var i går som Theresa May kallade till presskonferens utanför regeringens högkvarter på 10 Downing Street. Hon överraskade många genom att meddela att hon vill utlysa nyval den 8 juni. Skälet är att hon vill stärka Storbritanniens förhandlingsläge inför utträdet ur EU.

För att kunna utlysa nyval behövde ledaren för det konservativa partiet Tories stöd av två tredjedelar av parlamentsledamöterna i underhuset.

Under onsdagens debatt i brittiska underhuset gav Labourledaren Jeremy Corbyn sitt stöd för ett nyval.

– Vi välkomnar ett nyval, eftersom att det ger folket möjlighet att rösta för en Labourregering, säger Jeremy Corbyn.

Vill stärka sin position

Theresa May säger i en intervju med BBC Radio 4 att hon behöver stärka sin position i förhandlingarna om ett utträde ur EU.

Dagen innan beskedet visade en opinionsmätning från Yougov på ett starkt stöd för May. Hälften av de svarande anser att Theresa May är den bäst lämpade kandidaten att leda Storbritannien. Endast 14 procent ansåg att Labour-ledaren Jeremy Corbyn skulle göra ett bättre jobb.

May har inte på egen hand valts till premiärminister, utan tog över efter David Cameron som avgick som premiärminister och ledare för Tories efter ”Brexit”-omröstningen i somras då britterna röstade för ett utträde ur EU.

Theresa May hävdar att nästa parlamentsval, som är planerat till 2020, skulle komma i ett kritiskt läge mitt under förhandlingarna med EU.

Blir ny mandatperiod

Ett nyval är ett sätt att rubba ordningen, då en ny mandatperiod startar efter ett ”snap election” i Storbritannien, till skillnad från hur det fungerar i Sverige.

– När vi i Sverige utlyser extraval så startar ingen ny mandatperiod. Valkalendern ändras inte. Vid ett nyval, som det som nu har utlysts i Storbritannien, så påbörjas en ny mandatperiod, som i deras fall är fem år, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, till SR Ekot.

LÄS OCKSÅ: Efter brexit: Så blir EU och Europa år
2021