Tuffaste jobbet återstår – de ska hitta fler dödsoffer

avEmma Lindström

Publicerad:
Uppdaterad:

Våning för våning, rum för rum – varenda vrå ska sökas igenom efter dödsoffer i den utbrända byggnaden i London.

17 människor har bekräftats döda i storbranden, men man räknar med att siffran kommer att stiga.

En styrka på ett fåtal personer har nu fått uppgiften att söka efter fler dödsoffer – men arbetat har tvingats avbrytas på grund av rädsla för att huset ska rasa.

Räddningstjänsten i London har arbetat outtröttligt sedan 01-tiden natten till onsdag. Det var då Grenfell Tower, ett höghus med 24 våningar, började brinna.

Nu är räddningsarbetet avslutat, den tuffa utmaningen att söka igenom den utbrända huskroppen återstår.

1 av 6 | Foto: AFP
24 utbrända våningsplan ska nu undersökas del för del.

Sökas igenom

I dag, torsdag, ska räddningstjänsten inleda det mödosamma jobbet med att gå igenom hela den utbrända byggnaden.

I varje rum, på varje våning, ska man leta efter döda.

En styrka med ett fåtal brandmän ska genomföra arbetet. Det blir tufft, det är fortfarande mycket varmt i byggnaden.

– Taket har rasat ner, möbler har bränts upp och aska har fallit på golvet och de måste gå igenom, titta under och lyfta upp för att se om det är några offer kvar – och det är dödsoffer de letar efter, inte överlevande, säger Sky News reporter Mark White till kanalen. 

Tvingades avbryta

På torsdagen tvingades arbetet att avbrytas. Risken att byggnaden skulle rasa ihop bedömdes vara alltför stor, skriver Guardian.

Det är ett stort arbeta brandmännen har framför sig. Brandchefen Dany Cotton säger att det kan ta veckor att leta rätt på alla kroppar och transportera dem ut ur huset.

Innan dess användes specialtränade hundar i sökandet.

– De letar genom byggnaden och för att identifiera människor. De väger mindre och kan täcka en större yta på kortare tid, säger Cotton till Guardian.

Livsfarligt arbete

Mick, som skriver att han är brandman, har lagt ut en bild på Twitter som visar en brandhjälm med namn skrivet på.

”Du vet att det inte kommer bli bra när du blir tillsagd att skriva ditt namn på din hjälm innan du går in!”

Det tolkas som att brandmännen fick skriva namn på hjälmarna för att det skulle gå att identifiera dem ifall de dog under sitt arbete i den eldhärjade byggnaden.

Tweeten har fått tusentals retweets.

17 dödsoffer hittills

Under onsdagen kunde brandkåren rädda 65 människor ur elden, utöver de som tog sig ut själva. Ett 80-tal personer fördes till sjukhus med ambulans. Fortfarande vårdas ett 40-tal på sjukhus, 18 av dem för livshotande skador. 17 personer har bekräftats döda.

Det handlar om ett höghus med 24 våningsplan. 120 lägenheter. Mellan 400 och 600 personer uppges ha bott i fastigheten.

Många saknas. På onsdagskvällen kunde polisen fortfarande inte uppge en siffra på antalet personer som var borta.

Branden spred sig snabbt – på bara minuter var huset övertänt. Polisen, räddningstjänsten och Londons borgmästare är alla överens: dödssiffran kommer att stiga.

”Fullständigt förstörda”

Dany Cotton, brandchef i London, säger att hennes styrkor har blivit vittnen till hemska saker. De har sett personer hoppa från fönster och kasta ut sina bebisar från det brinnande huset, berättar hon för Sky News.

– Jag talade med en av mina brandmän, som befann sig mycket nära när någon kastade sig ut från ett fönster. Han grät, och han är en professionell brandman, säger Cotton till TV-kanalen.

– Vi gillar att tänka på oss själva som tuffa och hjältar – de är hjältar, men de har känslor och folk var fullständigt förstörda efter gårdagens händelse.

Aldrig sett något liknande

Cotton har arbetat som brandman sedan hon var 18 år – men aldrig sett något liknande tidigare. Hon kom till platsen vid tvåtiden på morgonen och beskriver det som att hela byggnaden var en enda låga.

Hon berömmer styrkorna för sitt mod och sin hängivenhet.

– Mina styrkor gjorde ett förstklassigt arbete. De tog sig in och var mycket engagerade. Trots att byggnaden brann från första till sista våningen och de riskerade sina egna liv gick de in och ut ur byggnaden gång efter gång för att rädda människor som vi visste fanns där inne.

Brandkåren hyllas

Brandchefen är långt ifrån den enda att hylla räddningstjänstens personal. Sociala medier har fyllts av hjälteförklaringar till alla som arbetat med räddningsarbetet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM