Nytt FP-förslag: "Klassa hämndporr som sexbrott"

Publicerad 2015-07-03

Ska kunna ge fängelse upp till två år

Folkpartiet vill att hämndporr, där privata sexbilder läggs ut på nätet, ska kunna ge två års fängelse.

Aftonbladet har tagit del av nya förslaget.

– Samhället måste skarpare markera mot dessa skitstövlar som vill förstöra kvinnors liv, säger Birgitta Ohlsson (FP).

Det har blivit allt vanligare att sexbilder eller privata filmer sprids på internet i syfte att hämnas. Ofta är det unga kvinnor som drabbas.

Aftonbladet har flera gånger berättat om flickor som drabbats och krav på en ny lagstiftning i frågan har flera gånger lyfts.

”Liv slås sönder”

Hämndporren klassas i dag som förtal. Enligt Birgitta Ohlsson, känd feminist inom folkpartiet, är dock förtalslagstiftningen gammal – och skriven i en tid när nätet och dess möjligheter till blixtsnabb spridning inte existerade.

– På en sekund kan en ung tjejs liv slås sönder. Hämndporr handlar ofta om att en kille lägger ut privata sexbilder för att förnedra och hämnas på sin före detta flickvän, säger hon.

– Det är en enorm kränkning av en annan människas sexualitet och integritet när arbetskamrater, familj, skolkompisar och tusentals okända personer mot hennes vilja får se dessa bilder.

Från förtal till sexbrott

Under Alliansens tid i regeringen tillsattes en statlig utredning där bland annat förtalslagstiftningen ses över. Den ska vara klar i januari nästa år, men redan nu har alltså Folkpartiet tagit ställning för en förändring.

– Samhället måste skarpare markera mot dessa skitstövlar som vill förstöra kvinnors liv. Denna kränkning ska ses som en form av sexualbrott och kunna leda till fängelse, säger Birgitta Ohlsson.

I det nya förslaget som hon presenterar i dag sägs att hämndporr ska göras till ett särskilt brott inom sexuallagstiftningen och straffet ska vara fängelse upp till två år.