Tandläkare lurar Försäkringskassan på pengar

Uppdaterad 2018-06-14 | Publicerad 2018-06-13

Försäkringskassan har upptäckt en ny form av bedrägeri ­– fejkad tandvård. 

Grovt kriminella startar tandvårdsföretag och anlitar en legitimerad tandläkare för att mjölka Försäkringskassan på pengar. 

– Du tar betalt för behandling du inte har utfört. Eller för en mer utförlig behandling än du har gjort, säger Peter Fausö, områdeschef, Försäkringskassan Syd. 

Inom ramen för myndighetssamarbetet mot organiserad brottslighet har Försäkringskassan upptäckt en ny form av bedrägeri – fejkad tandvård. 

– Under slutet av 2016 så upptäcktes den här typen av bedrägeri, säger Britt-Marie Hultström, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan. 

Om dina tandläkarbesök kostar mer än 3 000 kronor under ett år så infaller ett högkostnadsskydd. Det innebär att Försäkringskassan går in och betalar en viss procent av behandlingen. Detta har grovt kriminella börjat utnyttja. 

Det kan gå till så att den kriminelle startar ett tandvårdsföretag och kontaktar en tandläkare som är villig att bistå. Tandläkaren skickar sedan in rapport till Försäkringskassan om behandlingar som man ska ha utfört. På så vis tillförskansar man sig den ersättning som Försäkringskassan betalar ut. 

”Bygger upp en fasad”

Det är vanligt att man bygger upp ett fejkföretag runt en tandläkarlegitimation som man har själv eller lyckats komma över.

– Man bygger upp en fasad som ser bra ut utifrån – du skaffar dig till exempel röntgenbilder och journaler ­– för det är det man behöver kunna ha för att få ut ersättning. Men egentligen är det bara ett hål i väggen, säger Peter Fausö och fortsätter:

– Innan vi hinner åka ut och göra kontrollen så försätter man företaget i konkurs och försvinner med pengarna.

Ser allvarligt på saken

Han ser mycket allvarligt på att den organiserade brottsligheten utnyttjar socialförsäkringssystemet på det här sättet.

– I förlängningen kan detta vara systemhotande. Viljan att betala till systemet kan hotas och det kan bli svårare att försvara att man ska betala skatt när vi inte har kontroll på vad pengarna går till. 

Tack vare att Försäkringskassan ingår i myndighetssamarbetet mot organiserad kriminalitet har den här typen av bedrägerier upptäckts. 

”De som är berättigade ska ha pengarna”

Under 2017 gjorde man ett återkrav mot tandvårdsföretag på drygt en miljon. I år har siffran med återkrav redan blivit betydligt högre – drygt 7,9 miljoner kronor. 

Britt-Marie Hultström menar att informationsutbytet mellan myndigheter om organiserad brottslighet är oerhört viktigt. 

– Det är viktigt att vi har en långsiktig och hållbar socialförsäkring. Därför är det viktigt att vi har ett bra utvecklat kontrollsystem. De som är berättigade pengarna ska får ta del av dem. Inte någon annan, säger hon.