Bruno Holmdahl döms till 18 års fängelse för mord

Publicerad 2019-02-25

Förövarna misshandlade sitt offer och sköt honom sedan med gevär när de satt honom i en bil.

I dag föll domen för det uppmärksammade mordet i Moholm norr om Skövde.

Den åtalade huvudmannen Bruno Holmdahl, 49, döms till 18 års fängelse.

Den 44-årige mannen blev hämtad i sitt hem av de åtalade förövarna.

När hans hund kom tillbaka hem ensam anade flickvännen oråd och anmälde mannen försvunnen. Han misstänktes vara kidnappad. Men fyra dagar senare hittades hans kropp dumpad vid en gödselbrunn.

Det blev då också en utredning om mord.

En av de medåtalade berättade senare i förhör hur han tvingades släpa ut kroppen från bilen. Men han orkade knappt med det, än mindre lyfta den över kanten till brunnen.

”Han var helt galen”

Vid rekonstruktionen visade den medåtalade 46-åringen hur allt gått till och han berättade då att han också fruktade för sitt eget liv:

– Jag visste inte om han skulle skjuta mig eller vad han skulle göra. Han var helt galen kändes det som.

I dag meddelade Skarborgs tingsrätt domen.

Huvudmannen Bruno Holmdahl, 49, döms mot sitt nekande till 18 års fängelse för mord, grov misshandel, misshandel samt grovt vapenbrott.

Den 46-årige mannen, som var medåtalad, döms till fängelse i sex år och sex månader.

”Inte försvårande”

Holmdahl förekommer under 13 avsnitt i belastningsregistret. Bland annat har han dömts för försök till mord, misshandel och narkotikabrott.

Senast dömdes han i april 2018 till fängelse i ett år och sju månader. Han började verkställa det straffet den 9 juli, fyra dagar efter mordet.

Tingsrätten skriver i domen att straffvärdet för de nya brotten är så högt att inget annat än fängelse kan bli aktuellt:

”Han döms för bl.a. mord. För sådant brott döms till fängelse i lägst tio år och högst arton år eller om omständigheterna är försvårande på livstid. Omständigheterna i aktuellt fall är inte så försvårande att fängelse på livstid kan komma i fråga.”

Utredarna har inte kunnat hitta något klart motiv till mordet.

Följ ämnen i artikeln