Kraftiga protester efter journalistmord

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-20

Hrant Dink sköts ihjäl i Istanbul

Istanbul/Bryssel

Turkisk press fördömer unisont mordet på den armenisk-turkiske journalisten Hrant Dink och kritiserar myndigheterna för att inte ha skyddat honom. Mordet ses som ett försök av turkiska ultranationalister att sabotera landets närmande till EU.

Hrant Dink, chefredaktör för tidningen Agos, sköts ihjäl utanför redaktionslokalerna i Istanbul i fredags. Han hatades av turkiska nationalistiska extremister för sina skriverier om folkmordet på armenier under 1910-talet och dömdes 2005 till ett halvårs fängelse villkorligt för att ha kränkt ”turkiskheten”.

Turkiska regeringen är uppenbart skakad av mordet, som riskerar att fläcka ned landets anseende. Utredningen styrs direkt av inrikesministern, och redan i fredags lovade Istanbuls borgmästare att fallet snart skulle vara löst. På lördagen meddelade dock inrikesministern att tre misstänkta hade frigivits efter förhör.

Larmsignal

Turkiska nationalister kallade Dink ”förrädare”, men i lördagens tidningar var det nationalisterna som utpekades som förrädare i flera förstasidesrubriker. Tidningarna beskrev mordet som ”en skam för nationen” och frågade hur det var möjligt att en person som flera gånger beskrivit hur han blivit hotad till livet inte hade något ordentligt skydd.

Den islamistiska tidningen Yeni Safak beskrev Hrant Dink som ”en modig man, hängiven demokratin och tankens frihet”. I liberala Milliyet krävde krönikören Semih Idiz att statsledningen, den politiska oppositionen och militären ser till att hela nationen hedrar minnet av Dink.

Mehmet Barlas i tidningen Sabah uppmanade de högsta ansvariga att betrakta mordet – ”begånget i en tid när fanatismen ökar i Turkiet” – som en larmsignal,

”Målet var inte bara Hrant Dink, utan Turkiets stabilitet”, skrev krönikören Barlas.

Demonstrationer

På lördagen samlades sörjande på mordplatsen, där de lade ned blommor och tände ljus invid ett porträtt av Hrant Dink. I fredags kväll tågade tusentals människor genom Istanbul i en protest mot mordet och på lördagen uppmanade demokratiaktivister till fler demonstrationer.

Flera turkiska kommentatorer såg mordet som ett försök av extremnationalisterna att skada landets relationer till EU och befarade att Turkiet nu kommer att utsättas för förnyade kampanjer från omvärlden mot massmorden på armenier under första världskriget.

Även grannlandet Grekland, som trots mångårig rivalitet har stött Turkiets EU-närmande, kommenterade att mordet är ett slag mot medlemskapsförhandlingarna.

”Det avskyvärda mordet på Hrant Dink... är direkt riktat mot turkiska folkets försök att skapa sig en framtid i Europa”, sade Greklands utrikesminister Dora Bakogiannis i ett uttalande.

TT