De hungerstrejkar för att få stanna i Sverige

Publicerad 2013-05-06

Hotas med utvisning till Afghanistan

”I Afghanistan dödar de oss. Det är bättre att vi dör så här”, säger Asson Mohebat som tillsammans med sina vänner hungerstrejkar i Gävle sedan i fredags.

Sju afghanska ungdomar hungerstrejkar sedan i fredags för att få stanna i Sverige. Hungriga sitter de utanför Migrationsverkets lokaler i Gävle - både natt och dag.

– Vi mår jättedåligt. Det är kallt på nätterna och man är hungrig, säger Asson Mohebat.

Deras pappa arbetade för amerikanerna under invasionen av Afghanistan. Enligt Asson Mohebat ledde det till att familjen förföljdes av talibaner. Deras mamma mördades och pappan valde att skicka döttrarna, Asson och hennes syster Nilab Mohebat, till Europa.

Det tog månader för dem att komma hit med hjälp av människosmugglare. Väl här har Asson, under två år i Sverige, lärt sig nästan flytande svenska. Men nu har beslutet kommit från Migrationsverket. Systrarna kommer inte att få stanna utan ska utvisas till Afghanistan.

Rädda att de ska dödas

– Där kan de stena oss och göra allting, speciellt mot tjejer, de kan våldta och vad som helst, säger Asson Mohebat.

Flickorna säger själva att de är 17 och 16 år gamla. Migrationsverket säger att de är myndiga. Hade Migrationsverket godtagit att de är minderåriga hade de inte kunnat utvisas.

– Jag vill bara att jag också ska få leva. Det är allt jag vill, ingenting annat, jag hoppas att de förstår oss, säger Asson Mohebat.

Tre fördes till sjukhus

Flickorna är inte ensamma om att hungerstrejka. Nilab Mohebat är på sjukhus efter annan händelse förra veckan. Sex andra ungdomar sitter däremot av samma skäl också utanför Migrationsverket i Gävle. Tre av dem togs till sjukhus under natten till måndagen efter att de hade drabbats av vätskebrist. Redan några timmar senare kom de däremot tillbaka och fortsätter nu hungerstrejken.

Lokalt har flera människor engagerat sig för ungdomarna. Asylkommittén i Gävleborg har bland annat startat en namninsamling som kräver att ungdomarna ska få stanna. I skrivandets stund har namninsamlingen närmare femhundra underskrifter.

"Migrationsverket kan inte göra något"

Christian Blackmon, chef på asylprövningsenheten i Gävle, har talat med ungdomarna flera gånger sedan i fredags. Men enligt honom kan Migrationsverket inte göra någonting.

– Vi är ute och pratar med dem och hör hur de mår. Mer än så kan vi inte göra i dagsläget, säger han.

Vem kan hjälpa ungdomarna?

– Det enkla svaret är politikerna. Det är Sveriges riksdag som beslutar om lagarna. Vår uppgift är att genomföra det som de folkvalda har beslutat.

Under tiden fortsätter hungerstrejken.

– I Afghanistan dödar de oss. Det är bättre att vi dör så här, säger Asson Mohebat.