Psykiskt sjuka kan tvingas till jobbet

Publicerad 2013-05-16

Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister.

Antalet sjukskrivna som lider av psykisk ohälsa ökar kraftigt.

Nu överväger regeringen att ändra reglerna för sjukförsäkringen – så att fler går till jobbet.

– I väldigt många fall är det direkt farligt för dessa personer att inte ha dagliga rutiner, säger socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) till DN.

I dag beslutar regeringen att se över reglerna för sjukförsäkringen. Bakgrunden är att antalet sjukskrivna som har en psykisk diagnos kraftigt ökar.

Närmare fyra av tio sjukskrivna har en psykisk diagnos – vilket oroar regeringen, skriver DN.

"Direkt farligt att inte ha dagliga rutiner"

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson menar att om det varit en somatisk sjukdom som ökat i samma takt hade det rört sig om "epidemiska mått".

– Det finns verkligen skäl att undersöka om sjukförsäkringssystemet är anpassat för psykisk ohälsa och om det är rustat för den här ökningen, säger han till tidningen.

Han menar att vara bort från jobbet är en mycket större riskfaktor för dem med psykiska diagnoser än för dem som har brutit ett ben.

– Det finns naturligtvis undantag, men i väldigt många fall är det direkt farligt för dessa personer att inte ha dagliga rutiner och att inte känna sig behövda, säger han till tidningen.

Hitta andra lösningar

Exakt hur lösningen ska se ut vet inte Ulf Kristersson – men det står klart att han vill få ut sjukskrivna i arbetslivet igen.

– Jag önskar att de som blir ordinerade sjukskrivning också i hög grad ordineras att det i sjukskrivningen ingår att de ska vara på arbetet kanske ett par timmar i veckan, säger han till DN.

För de som inte kan komma tillbaka till arbetet vill Kristersson att Försäkringskassan, vården och den sjuke bättre ska samarbeta för att hitta ett annat arbete. 

Inspektionen för socialförsäkring, ISF, får i dag uppdraget av regeringen att granska reglerna.