Missing Peoples fynd i sökandet efter Tuula

Publicerad 2013-05-25

GÄVLE. Missing People har under dagen gjort flera fynd i letandet efter Tuula Lavikkala, 52.

Skor, en jacka och en damplånbok ligger vid vattnet.

Hon är spårlöst försvunnen sedan 12 november förra året. Dagarna innan hade hon avslöjats som misstänkt förskingrare.

Det kan vara det första stora genombrottet i letandet efter Tuula Lavikkala.

Efter bara en timmes letande hittade Missing People i dag skor, en jacka, en damplånbok och en väska. Fynden gjordes vid 13-tiden i dag intill en djup vattenfylld ravin vid sjukhuset i Gävle, väldigt nära Tuulas arbetsplats. Senare på dagen hittades ytterligare en plånbok i området.

Det är ännu oklart om sakerna har någonting med Tuulas Lavikkalas försvinnande att göra. Polis har kallats till platsen för att undersöka föremålen.

Risigt skogsområde

Missing People har letat i området sedan 12-tiden i dag efter att någon sett en vit damcykel ligga där. Tuulas vita damcykel försvann samtidigt som hon den 12 november i fjol.

Aftonbladets reporter på plats, Tord Westlund, beskriver platsen som ett risigt skogsområde. Det är så risigt att det kan vara svårt att se vad som finns bara fem meter framåt.

Färre frivilliga än väntat

Missing People letar under dagen på flera platser runt om i Gävle.

– Får vi bra hundar siktar vi på att söka av havsnära områden som kan vara intressanta, säger Mats Huldt, operativ chef för Missing people i Gävleborg, tidigare i dag.

Områden som då nämndes som intressanta att söka i är Krigsbergen, Sikvik och Vårvik, sydost om Gävle. Eftersöket idag kommer att ledas av riksansvariga för Missing people.

Klockan tolv samlades ett femtiotal personer och dykare på rastplatsen vid Gävle Bro. Det är färre än vad organisationen hade räknat med. Mats Hult säger att det kan ha att göra med att en stor skolungdomstävling arrangeras i Gävle och att människor väljer den före eftersöket.

– Det är ju frivilliga som ställer upp så vi vet ju sällan i förväg hur många som kommer att delta i sökandet, sade Huldt vid 10-tiden.

Misstänks för förskingring

Tuula Lavikkala försvann från sin bostad på söder i Gävle 12 november förra året. Även hennes vita damcykel saknas sedan den dagen.

– Vi kommer givetvis att söka efter cykeln också, säger Huldt.

Skoladministratören Tuula Lvikkala misstänks ha förskingrat 20 miljoner kronor från sin arbetsgivare Gävle kommun. Pengarna har spelats bort hos olika spelbolag på nätet.

Polis och anhöriga tror inte hon lever längre. Men vad som ligger bakom försvinnandet vet ingen. Självmord eller brott?

– Vi har inga ledtrådar i någon riktning och jag vill inte spekulera, säger vice chefsåklagare Ulf Back.