Folkomröstningen i Makedonien: Zaev hävdar framgång

Publicerad 2018-09-30

Makedoniens premiärminister Zoran Zaev säger att folkomröstningen är "en framgång för europeiska Makedonien", i ett tal kort efter att vallokalerna stängt.

– Trots bojkotten som organiserats av (oppositionella) VMRO DPMNE, med vissa undantag, förväntar jag mig att majoriteten har röstat ja, säger han, enligt nyhetssajten Balkan Insight.

Om så är fallet måste oppositionen acceptera folkets vilja, säger Zaev.

– Om man inte gör det finns det inga alternativ. Vi skulle behöva använda andra demokratiska verktyg som vi förfogar över och det innebär tidigarelagda val, omgående.

Röstar om EU och Nato

På valsedlarna stod: "Är ni för medlemskap i EU och Nato genom att acceptera överenskommelsen mellan Makedonien och Grekland?".

En halvtimme innan vallokalerna stängde beräknades valdeltagandet till 34 procent, rapporterar Reuters. Minst 50 procent krävs för ett giltigt resultat.

Demonstranter som förespråkat en bojkott av folkomröstningen firar i centrala Skopje.

Vid klockan 20.45 svensk tid har en tredjedel av valdistrikten räknats. Ungefär 90,9 procent av de räknade rösterna är ja-röster.

Namnbyte till Nordmakedonien?

I folkomröstningen röstades också om landet ska byt namn till Nordmakedonien.

Om förslaget om namnbyte skulle gå igenom kan landet lämna bakom sig det långa och omständliga "FYROM" eller "the former Yugoslav Republic of Macedonia", som landet tvingats behålla sedan splittringen av Jugoslavien i slutet på 90-talet. Grannlandet Grekland har benhårt motsatt sig den enklare versionen "Makedonien", eftersom det även är namnet på en historiskt viktig region i Grekland. Ländernas regeringar har nu nått en överenskommelse som makedonierna nu får säga sitt om.