Så försöker May kuppa igenom brexit

Premiärminister Theresa Mays taktik är att låta politikerna få minimalt med tid att sätta sig in i det "nya" avtal hon ordnat och därmed försöka kuppa igenom brexit ikväll.

Det finns en liten chans att hon lyckas. Troligare är att mer brexitkaos väntar.

Man fråga sig hur seriöst det är att efter tre år av folkomröstning och förhandlingar sätta sig på ett plan till Bryssel för att få en "sista minuten"-deal mindre än 24 timmar innan parlamentet ska besluta om brexit. Men det är så Theresa May agerat ända sedan hon nådde ett avtal med EU i slutet av förra året.

Hon dödar tid.

Motståndet mot avtalet har varit stenhårt på hemmaplan från de som vill ha en mjukare brexit eller ingen brexit alls men framförallt från hennes egna partikamrater som tycker att avtalet inte tillräckligt tydligt klipper banden med EU.

Mays svar har varit att dra ut på processen så mycket det går för att till slut ställa brexitanhängarna inför ett val. Antingen röstar ni på mitt avtal eller så kanske det inte blir någon brexit alls.

Vid den första omröstningen led May det värsta nederlag en brittisk premiärminister någonsin råkat ut för. Men att ge upp verkar inte finnas på Mays karta.

Kosmetiska tillägg

Nu har hon fått till vad som ser ut som mestadels kosmetiska tillägg till skilsmässoavtalet som i sak inte ändrar någonting.

– Vi har ordnat det, ropar May självsäkert efter ett nattligt möte med EU-ledaren Jean-Claude Juncker.

Men mycket talar för att en stor del av hennes egna partikamrater är av motsatt uppfattning och tänker fortsätta säga nej vid den omröstning som är planerad till ikväll. Skälet är att det fortfarande inte finns tillräckliga garantier för att EU inte ska kunna tvinga kvar britterna i EU:s tullunion på grund av gränsfrågan i Nordirland.

Risken finns att omröstningen skjuts upp därför att ledamöterna tycker att May försöker stressa fram ett beslut.

Skulle parlamentet mot förmodan säga ja så är det hela klart. Då lämnar Storbritannien EU med ett avtal den 29 mars. Kanske blir det en liten försening på grund av att all lagstiftning måste komma på plats först men i det läget blir brexit verklighet.

Röstar parlamentet nej till avtalet så fortsätter den kaotiska situationen då i princip alla alternativ ligger kvar på bordet.

Deadline flyttas

I det läget har May lovat att parlamentet ska få rösta om huruvida de vill förbjuda att landet lämnar EU utan ett avtal. Svaret blir förmodligen ja. Parlamentet har redan tidigare sagt att de vill utesluta en så kallat no deal.

I så fall blir det en tredje omröstning på torsdag där parlamentet sannolikt kommer att säga ja till att begära av EU att deadline för brexit flyttas fram.

I ett sånt läge kan i princip vad som helst hända. En andra folkomröstning om brexit kan bli aktuell. Det kan bli förhandlingar om en betydligt mjukare brexit. Det kan bli nyval ifall May anser att hon uttömt alla möjligheter.

Denna osäkerhet gör att May hoppas att den falang i hennes eget parti som är de mest fanatiska anhängarna av att lämna EU ska göra kalkylen att det är bättre att rösta för hennes avtal och få någon form av brexit än att riskera att det inte blir någon brexit alls.

Ikväll får vi veta om hennes spel med höga insatser gått hem.

Följ ämnen i artikeln